5 zalet zmywarek do gastronomii

Zmywarki w domu już od wielu lat ułatwiają nam codzienne życie. Maszyny tego typu sprawiają, że nie musimy patrzeć na piętrzącą się stertę brudnych naczyń w zlewie. Doceniamy również ogromną oszczędnością czasu, który możemy zagospodarować w przyjemniejszy sposób. Nie inaczej jest w gastronomii. Zmywarki przemysłowe posiadają bowiem mnóstwo zalet. Przedstawiamy pięć tych, które sprawiają, że to niezbędny element restauracji czy lokalu gastronomicznego.

Zmywarki gastronomiczne w służbie restauracji i barów

Trudno wyobrazić sobie współczesną gastronomię bez nowoczesnych maszyn do mycia i dezynfekcji. Czy jednak faktycznie zmywarka gastronomiczna to funkcjonalne urządzenie, które może zastąpić w lokalu tradycyjny zmywak? Jak najbardziej! Zalet zmywarek przemysłowych jest całe mnóstwo – począwszy od szybkości mycia i higienie, a kończąc na ekonomii. To z pewnością urządzenia, których kupna żaden właściciel restauracji nie będzie żałował.

1. Oszczędność czasu

Podstawową zaletą zmywarek gastronomicznych jest przede wszystkim oszczędność czasu. Na ręczne zmywanie naczyń potrzeba go znacznie więcej. Ponadto mycie na zmywaku jest pracochłonne i wymaga oddelegowania dodatkowej osoby, co w przypadku stosowania zmywarek gastronomicznych nie jest konieczne. Ręczne mycie naczyń nie jest również tak dokładnie jak mycie mechaniczne.

2. Higiena

Zmywarki gastronomiczne zapewniają naczyniom maksymalny poziom higieny. Wszystko dzięki zastosowaniu zarówno chemii w postaci detergentów jak i wysokiej temperatury wynoszącej pomiędzy 80, a 90 stopni. Takie ciepło wystarcza do dezynfekcji i eliminacji niebezpiecznych drobnoustrojów. Ponadto nowoczesne zmywarki gastronomiczne mają możliwość szybkiego i dokładnego wysuszenia naczyń po umyciu – bez smug, kropel i zacieków przy wykorzystaniu specjalistycznych modułów odwróconej osmozy.

3. Programy dopasowane do konkretnych potrzeb

Zmywarki gastronomiczne posiadają rozbudowane programy mycia, które pozwalają praktycznie dowolnie dobierać rozwiązanie potrzebne w danej chwili (o ile zmywarka dopasowana jest do mycia konkretnego rodzaju naczyń). Oprócz rozwiązań uniwersalnych, dostępne są także programy dopasowane do mycia konkretnych naczyń czy minimalizujące czas cyklu mycia.

4. Szybki zwrot kosztów zakupu

Zmywarki gastronomiczne to inwestycja, która szybko się zwraca. Warto zwrócić uwagę na to, że w przypadku zmywarek, oszczędność przychodzi z każdym umytym talerzem czy garnkiem. Pobór zasobów takich jak woda, detergenty czy prąd to jedno, natomiast wiele zyskujemy również na ograniczeniu kosztów pracowniczych. W przypadku zmywaka musielibyśmy bowiem wziąć pod uwagę dodatkowy koszt związany z wypłatą dla większej ilości osób, które będą na nim pracowały, czego nie trzeba uwzględniać przy stosowaniu zmywarki gastronomicznej – tutaj liczba personelu obsługującego sprzęt zredukowana jest do minimum.

5. Mniejsze niebezpieczeństwo utraty prestiżu przez lokal

Mycie w zmywarce jest znacznie bardziej higieniczne niż zmywanie ręczne. Zmywarka doczyści nawet najtrudniejsze do usunięcia zabrudzenia i pozbędzie się niebezpiecznych drobnoustrojów. Stosowanie tego typu rozwiązania ograniczy niebezpieczeństwo niezadowolenia klienta restauracji czy zatrucia wynikającego z niedomytych sztućców czy naczyń. Pamiętajmy bowiem, że jeden taki przypadek może okazać się dla lokalu ciosem, z którego trudno będzie się podnieść.