Co się dzieje z naczyniami w restauracji?

Co się dzieje z naczyniami w restauracji?

Kwestia czystości w gastronomii powinna być zawsze na pierwszym miejscu. Ma ona ogromne znaczenie i stanowi wizytówkę lokalu. Goście na pewno docenią nie tylko czystość we wnętrzu, ale także zwrócą uwagę na naczynia, na których serwowane są dania.

Dbałość o każdy szczegół

Niektóre lokale gastronomiczne umożliwiają posługiwanie się jednorazowymi sztućcami i talerzami. W przypadku niewielkich barów rozwiązanie takie się sprawdzi. W większości restauracji właściciele wybierają jednak naczynia i sztućce wielorazowego użytku, które pasują do jej wystroju i serwowanych dań.

Rozwój techniki spowodował, że coraz częściej osobę zmywającą naczynia zastępuje się bardziej ekonomicznymi i zapewniającymi wysoki stopień higieny urządzeniami. Właściciele decydują się zatem na rozwiązanie, jakim jest zmywarka do restauracji. Urządzenie wygeneruje spore oszczędności, ponieważ nie niesie potrzeby zatrudniania osobnej osoby do mycia naczyń. Lokal zaoszczędzi także na opłatach za wodę i detergenty.

Zmywarki gastronomiczne zapewnią także bezpieczeństwo naczyń i zadbają o schludny wygląd i brak zacieków. Sterylnie czyste i lśniące naczynia i szkło na pewno docenią klienci.

Jak wybrać zmywarkę do restauracji?

Zmywarki gastronomiczne zapewniają pełne bezpieczeństwo higieniczne mytym za ich pomocą naczyniom. Wysoka temperatura wyparzania naczyń sięgająca 80-90°C – pozwala zwalczyć wszystkie groźne dla zdrowia bakterie. Profesjonalny sprzęt to także wydajność, ponieważ cykl mycia może być wykonany nawet w dwie-trzy minuty.

Planując zakup zmywarki do restauracji, należy zwrócić uwagę na kilka czynników. Ważną kwestią jest jakość instalacji elektrycznej i jej moc. Należy zwrócić uwagę także na ilość gości obsługiwanych w lokalu i wybrać zmywarkę, która będzie adekwatna do zapotrzebowania na czyste naczynia.

Zmywarka do restauracji musi być wybrana odpowiednio do rodzaju naczyń, np. w barze sprawdzi się zmywarka barowa, a w pełnoprawnej restauracji zmywarka gastronomiczna kapturowa lub tunelowa. Inne aspekty, które będą miały znaczny wpływ na sam komfort użytkowania przez pracowników to ciśnienie robocze zimnej wody i czas zmywania. Jeśli mamy dostęp to twardej wody trzeba pomyśleć także o uzdatniaczach.

O komforcie pracowników warto pomyśleć również na etapie planowania miejsca na zmywarkę. Warto zwrócić uwagę chociażby na umiejscowienie rury kanalizacyjnej. Dobrym rozwiązaniem jest umieszczenie okapu nad zmywarką, który będzie zapobiegał powstawaniu grzybów i pleśni.

Rodzaje zmywarek do restauracji

Rozwój technologii umożliwił wyspecjalizowanie urządzeń do mycia naczyń. Pierwszym omawianym rodzajem zmywarek jest zmywarka gastronomiczna do szkła. Urządzenie świetnie sprawdzi się w pubach, barach lub jako oddzielna sekcja myjąca w dużych restauracjach. Zmywarka dedykowana do mycia szkła charakteryzuje się niższą temperaturą wody w komorze, co pozwala dłużej cieszyć się wysoką jakością kieliszków i szklanek.

Drugi rodzaj to zmywarki gastronomiczne do naczyń. Dostępne są modele podblatowe, kapturowe i tunelowe. Konkretny model trzeba dopasować do potrzeb restauracji. Ten rodzaj zmywarek do restauracji cechuje uniwersalność wykorzystania, ponieważ można w nich umieścić szkło, talerze, sztućce i mniejsze akcesoria.

Trzeci rodzaj zmywarek to urządzenia do mycia garnków, które są używane w dużych punktach gastronomicznych i zakładach produkcyjnych.