Co to jest zmywarka gastronomiczna?

Zmywarka gastronomiczna to profesjonalne urządzenie do mycia naczyń oraz sprzętu kuchennego, wykorzystywana w różnego rodzaju lokalach gastronomicznych. To maszyna, która musi być wyjątkowo wydajna w działaniu, należycie odporna na wszelkie uszkodzenia i niezawodna w sytuacjach największego obciążenia. Zmywarka do gastronomii jest niezbędna zarówno w małej kawiarence, proponującej kawy i ciasta, średniej wielkości barze, który przygotowuje kilka rodzajów potraw, jak i dużej restauracji, serwującej dziennie posiłki dla setek osób.

Dlaczego zmywarka do gastronomii jest niezbędnym wyposażeniem lokalu?

Zmywarka gastronomiczna przede wszystkim znacznie usprawnia pracę personelu lokalu, eliminując szereg zbędnych zadań oraz oszczędzając czas, który jest niezwykle ważny, kiedy pojawia się wielu gości w jednym momencie. Cykl mycia w takim urządzeniu jest skrócony zaledwie do kilku minut. Bardzo istotnym atutem w przypadku zmywarki gastronomicznej jest znaczne zwiększenie poziomu higieny, którego nie da się osiągnąć zmywając naczynia ręcznie, w pośpiechu i natłoku innych zadań w kuchni.  Profesjonalne urządzenie myjące sterylizuje naczynia i sprzęt kuchenny, dzięki zastosowaniu wysokiej temperatury do 90 stopni, co jest warunkiem koniecznym do spełnienia w każdym lokalu gastronomicznym.

Z uwagi na restrykcyjne wymagania dotyczące czystości naczyń w gastronomii, odpowiednia zmywarka zawsze musi znaleźć się w restauracji. Profesjonalny sprzęt gastronomiczny do mycia pozwala także osiągnąć szybko zadowalające oszczędności, nie tylko cennego czasu, ale także energii elektrycznej, wody i kosztownych detergentów.

Czym  różni się zmywarka gastronomiczna od standardowej zmywarki?

Podstawową różnicę pomiędzy standardową zmywarką przeznaczoną do użytku domowego a zmywarką do gastronomii można ująć w kilku słowach. Profesjonalna zmywarka przemysłowa myje o wiele więcej w znacznie krótszym czasie. Dodatkowo w przeciwieństwie do domowych zmywarek, w których za każdym razem ręcznie stosuje się środki myjące, w zmywarkach gastronomicznych wbudowane są urządzenia, które automatycznie dozują ilość potrzebnych płynów. Bardzo istotna jest także możliwość czyszczenia naczyń o dużych gabarytach, takich jak garnki, blachy, tace czy pojemniki GN, które bez problemu zmieszczą się w przemysłowym urządzeniu i zostaną w krótkim czasie dokładnie wyczyszczone.

Zmywarki gastronomiczne mają również funkcjonalne wnętrze, na które składają się najprzeróżniejsze kosze, które możemy dopasować do zmywarki w zależności od tego, co chcemy w nich umyć. Dodatkowo – bez obaw o ich zniszczenie i przy maksymalnym wykorzystaniu całej pojemności urządzenia.

Czym kierować się przy wyborze zmywarki gastronomicznej?

W zależności od specyfiki prowadzonej działalności gastronomicznej, należy zastanowić się nad odpowiednim doborem rodzaju zmywarki. W mniejszych lokalach lepsza będzie zmywarka przeznaczona do szklanych naczyń, w dużych restauracjach najlepsze zastosowanie znajdzie zmywarka kapturowa, a w wielkich obiektach gastronomicznych, warto pomyśleć o zmywarce tunelowej. W dzisiejszych czasach trudno wyobrazić sobie dobrze funkcjonujący lokal gastronomiczny, bez wyspecjalizowanej zmywarki gastronomicznej.