Co to jest zmywarka kapturowa i gdzie się ją wykorzystuje?

Zmywarka kapturowa to doskonałe urządzenie do profesjonalnego mycia i sterylizacji naczyń w dużych i średnich lokalach gastronomicznych. Poza pielęgnacją standardowej zastawy stołowej, wykorzystywanej do serwowania posiłków, pomaga łatwo zadbać też o większe elementy wyposażenia kuchni, takie jak tace, garnki, pojemniki GN czy półmiski o większych średnicach, niezbędne do przygotowania dań dla wielu osób.

Czym charakteryzują się zmywarki kapturowe?

Duża moc zmywarek kapturowych, przedkłada się na znacznie lepszą wydajność w myciu. W bardzo krótkim czasie możliwe jest czyszczenie wielu rodzajów naczyń. Z kolei funkcja wyparzania naczyń w temperaturze ok. 90 stopni, zapewnia usunięcie niechcianych bakterii i wyjątkowy poziom higieny, który pozwala spełnić nawet najbardziej rygorystyczne wymogi Sanepidu.

Kosze wewnątrz urządzenia oraz wyznaczone miejsce do ułożenia sztućców sprawiają, że można dobrze zorganizować przestrzeń, efektywnie ją wykorzystać, a przy okazji nie martwić się o zniszczenie lub przedwczesne zużycie poszczególnych elementów wyposażenia kuchni.

Zmywarka kapturowa jest także sprzętem intuicyjnym, bardzo łatwym w obsłudze, który nie wymaga dużego wkładu pracy i szczególnego przeszkolenia. Zapewnia to oszczędność czasu i energii personelu restauracji, którego zadanie ogranicza się przy tym profesjonalnym sprzęcie, do wymiany koszy z naczyniami i uruchomienia całego procesu.

Budowa zmywarki kapturowej

Zmywarki kapturowe wykonane są ze stali nierdzewnej, która gwarantuje odporność na bardzo wysokie i najniższe temperatury, wieloletnią trwałość i nienaganną higienę. Urządzenia w zależności od wybranego modelu, mogą posiadać dozowniki środka myjącego lub płynu nabłyszczającego, co pozwala zaoszczędzić sporo pieniędzy. Na pewno czas mycia naczyń w tego typu sprzęcie odgrywa bardzo istotną rolą, zwłaszcza dla dużych lokali gastronomicznych. Cykl czyszczenia jest skrócony zaledwie do kilku minut, co ma wiele zalet. Przede wszystkim usprawnia pracę, a przy tym korzystnie wpływa na obniżenie rachunków za wodę i energię elektryczną. Dla osoby zajmującej się branżą gastronomiczną, która poważnie myśli o rozwoju swojego interesu i wie, że niezależnie od wcześniejszego wykorzystania, całość sprzętu powinna być szybko dostępna do dalszego użytku, zmywarka kapturowa jest rozsądnym, wydajnym i ekonomicznym rozwiązaniem, które trudno byłoby zastąpić.

Dlaczego kapturowa zmywarka gastronomiczna to dobra inwestycja?

Inwestycja w profesjonalną zmywarkę kapturową eliminuje wiele problemów w kuchni, sprawia że praca jest bardziej efektywna, zorganizowana i łatwiejsza. Pod względem higieny jest to urządzenie niezawodne, dzięki któremu nie trzeba się martwić o wyjątkową czystość wykorzystywanych naczyń. Prostota obsługi całego procesu mycia to także bardzo ważny atut. Solidne wykonanie zmywarki kapturowej i jej wytrzymałość bez wątpienia zachęca do inwestycji. Poszczególne modele mają także udogodnienia, które można dostosować do indywidualnych potrzeb. Do tego dochodzi wskazywana już w wielu aspektach oszczędność czasu, pieniędzy, detergentów i wody, co czyni ją sprzętem przyjaznym dla środowiska naturalnego. Zmywarka kapturowa to niezbędne wyposażenie dla większych lokali gastronomicznych.