Czystość sprzętu i naczyń w piekarni i cukierni

Większość z nas lubi słodkości. Jednak rzadko kto decyduje się na pieczenie w domu. O wiele łatwiej dokonać zakupu pieczywa, czy ciastek w piekarni lub cukierni. Nikt nie zastanawia się w jakich warunkach zostały one wyprodukowane, choć oczekuje, że spełnione zostały najwyższe normy higieny. Odpowiedni poziom higieny i sprawną organizację pracy zapewniają między innymi zmywarki gastronomiczne.

Piekarnia od kuchni

Praca w takim miejscu jak piekarnia nie należy ani do lekkich, ani do prostych. Z jednej strony wymaga dość dużego wysiłku fizycznego, z drugiej nie mniejszego zaangażowania umysłowego i skupienia. Często zdarza się, że przepisy są skomplikowane i wymagają szczególnej uwagi i koncentracji w całym procesie powstawania produktu. Od przygotowania składników i ich proporcji, aż do momentu uzyskania gotowego wyrobu. Zazwyczaj personel piekarni pracuje w bardzo trudnych warunkach. Wysoką temperatura i zapylenie w postaci unoszącej się w powietrzu mąki.

Ponieważ piekarnie, czy cukiernie produkują wypieki w ilościach przemysłowych, dlatego też wszelki sprzęt, w który są wyposażone musi posiadać odpowiednie, duże gabaryty. Mycie ich wymaga zastosowanie zmywarek gastronomicznych dostosowanych do pokaźnych rozmiarów garnków, koszy i innych sprzętów. Ważne jest również, aby radziły sobie z myciem dużej ilości w krótkim czasie. Nie można pozwolić sobie na sytuację, w której zabrakłoby czystych naczyń, niezbędnych do przygotowania kolejnej porcji ciasta.

Oprócz zdolności szybkiego mycia dużych ilości i gabarytów sprawą fundamentalną jest zachowanie higieny na najwyższym poziomie. Zastosowanie takiego sprzętu myjącego pozwala zminimalizować czas i koszty mycia.

Zmywarka gastronomiczna do cukierni

Nawet w niedużych piekarniach, czy cukierniach zwykła zmywarka uniwersalna nie jest w stanie sprostać wymaganiom. O wiele lepiej sprawdzą się tutaj np. zmywarki kapturowe. Tego typu zmywarki często można spotkać w lokalach gastronomicznych, gdzie się doskonale sprawdzają. Również w piekarniach czy cukierniach spełniają podobne funkcje. Niezaprzeczalną zaletą jest łatwość eksploatacji oraz energooszczędność. Profesjonalne zmywarki kapturowe świetnie radzą sobie z dużą ilością naczyń. Są także bardzo oszczędne pod względem zużycia wody, a przy tym pozwalają zachować najwyższe standardy higieny.

Najlepsze zmywarki gastronomiczne do dużych piekarni 

Dla piekarń, a zwłaszcza większych piekarni przemysłowych, zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie zmywarki tunelowej. Są to zmywarki przystosowane do pracy ciągłej i przy bardzo dużych obciążeniach. Profesjonalne zmywarki tunelowe charakteryzują się pełną automatyzacją procesów mycia. Zapewnia to na bieżąco potrzebną ilość higienicznie czystych naczyń i sprzętów. Do zmywarki z jednej strony wkłada się brudne naczynia i pojemniki, a z drugiej wyciąga czyste. Sam proces mycia w zmywarce tunelowej podzielony jest na kilka faz, a konstrukcja zmywarki często pozwala na jej rozbudowę o elementy, które akurat są potrzebne.

Najważniejsze cechy zmywarki do piekarni i cukierni?

Jednym z najważniejszych cech jakie powinny posiadać zmywarki w piekarniach i cukierniach, to możliwość mycia sprzętów o dużych gabarytach, przy jednoczesnym zachowaniu wysokich standardów higieny. Oba typy zmywarek – kapturowe i tunelowe – przeznaczone są do mycia większych gabarytowo przedmiotów, a proces mycia jest w dużej części zautomatyzowany i przebiega bardzo sprawnie. Nie bez znaczenia jest też fakt, zwłaszcza w dobie pandemii, że oba typy zmywarek gastronomicznych posiadają dodatkową funkcję wyparzania – dezynfekcji. Naczynia po umyciu są nie tylko czyste, ale i w pełni bezpieczne (pozbawione wirusów i zarazków).