Dlaczego zmywarki gastronomiczne to niezbędny element restauracyjnej kuchni?

Czyste naczynia to niezbędny element każdej restauracji. W popularnych lokalach gastronomicznych, codziennie jada nawet kilkaset gości. Wymaga to od pracowników kuchennej zmywalni intensywnej i dokładnej pracy przez cały dzień – od pierwszego do ostatniego klienta. Bardzo ważne jest, by podczas zmywania naczyń zadbać o odpowiednią higienę. Niedomyte naczynia to gastronomiczny koszmar, który może pociągnąć restaurację na dno. W zachowaniu odpowiedniej czystości pomóc mogą profesjonalne zmywarki gastronomiczne.

Dezynfekcja w restauracjach

Mycie i dezynfekcja brudnych naczyń w lokalach gastronomicznych odbywa się według określonych procedur, które określone zostały w zbiorze “Dobrych Praktyk Higienicznych i Produkcyjnych”. Przede wszystkim bardzo ważne jest by odpowiednio zaplanować czynności porządkowe i przestrzegać zasad oczyszczania, mycia i dezynfekcji.

Na samym początku należy zadbać o usunięcie resztek żywności z talerza oraz dodatkowych zabrudzeń. Kolejnym etapem jest mycie, które może być przeprowadzone ręcznie – przy pomocy gąbki, szczotek czy skrobaków lub innych potrzebnych narzędzi – lub mechaniczne – za pomocą zmywarek gastronomicznych odpowiedniego typu. Ostatnim etapem jest dezynfekcja. W tym procesie następuje selektywna eliminacja niepożądanych drobnoustrojów za pomocą wysokiej temperatury, tak by nie zagrażały one spożywającym posiłek.

Kiedy sprawdzi się zmywak?

Mycie ręczne sprawdzi się jedynie w przypadku naczyń stołowych i małego sprzętu kuchennego. Dużą wadą takiej metody jest czasochłonność, koszty i blokada personelu, dlatego warto stosować ją wyłącznie przy małych powierzchniach. Jednym słowem jedynie w przypadkach kiedy nie ma możliwości wykorzystania zmywarki.

Zmywarki gastronomiczne jako urządzenia o wielu zaletach

Użycie urządzeń mechanicznych do zmywania ma z kolei wiele zalet. Przede wszystkim zmywarki gastronomiczne nadają się do mycia właściwie każdego sprzętu kuchennego oraz pojemników, a nawet elementów, które wykorzystuje się w procesach produkcyjnych np. mieszadła miksera. Oczywiście należy dobrać odpowiedni typ zmywarki gastronomicznej do naszych wymagań. Ponadto zmywarki przemysłowe zużywają o wiele mniej zasobów – wody, prądu i detergentów oraz są szybkie i wygodne w obsłudze.

Zmywarka gastronomiczna czy zmywak?

To częste pytanie, które zadają sobie właściciele lokali gastronomicznych. O ile obie metody mają swoje zalety, to jedynie mycie za pomocą maszyny daje gwarancję całkowitej higieny. Powodów jest kilka.

Dlaczego profesjonalne zmywarki gastronomiczne to jedyna słuszna droga?

Żeby lepiej zrozumieć zalety zmywarek gastronomicznych warto uświadomić sobie, że są to urządzenia zupełnie inne od zmywarek domowych. Zmywarka do gastronomii jest znacznie bardziej wydajna niż jej odpowiednik w domowej kuchni. Cykl mycia jest o wiele szybszy i dokładniejszy. Bardzo ważnym elementem, różniący zmywarki domowe od gastronomicznych jest temperatura wyparzania. W tych pierwszy wynosi ona 70 stopni, w drugich co najmniej 80-90 stopni.

Zmywarki gastronomiczne często są ponadto wyposażone w dodatkowe funkcje, które mają maksymalnie usprawnić ergonomię pracy osób je obsługujących oraz ich efektywność.

Warto pamiętać również o tym, że zasady prawidłowej pracy zmywarki gastronomicznej zostały ściśle określone w standardach HACCP.

Co z tym zmywakiem?

Zmywak to wciąż często wykorzystywany sposób mycia naczyń. Nie może jednak równać się pod względem higieny ze zmywarkami gastronomicznymi. Wszystko z powodu tego, że czystość uzyskujemy wyłącznie za pomocą detergentów. Ponadto ręczne mycie nie zawsze jest tak dokładne jak czyszczenie mechaniczne, a umycie naczyń w klasyczny sposób pochłania duże pokłady czasu.

W zmywarce gastronomicznej mamy z kolei możliwość umycia dużej ilości naczyń w krótkim cyklu. Naczynia te są nie tylko poddawane działaniu odpowiedniej chemii, ale i procesowi wyparzania w związku z czym otrzymujemy idealnie higieniczne talerze, sztućce, szklanki i garnki. Mamy więc możliwość na wyciągnięcie naczyń gotowych do użycia.