GCP – Dobra Praktyka Cateringowa w kuchni

W branży gastronomicznej higiena jest jedną z najważniejszych zasad. Tam, gdzie karmi się ludzi, musi być sterylnie czysto i nie chodzi tutaj tylko i wyłącznie o przepisy prawne i groźby problemów z sanepidem. Zaniedbując bezpieczeństwo żywności w restauracji, narażamy się na utratę renomy lokalu, a tym samym stratę klientów, a nadszarpniętą reputację trudno naprawić. Czym jest Dobra Praktyka Cateringowa i dlaczego warto ją stosować?

GCP – zasady, które trzeba znać!

Każda restauracja czy lokal gastronomiczny powinny przestrzegać tzw. zasad GCP – Good Catering Practice. W Polsce zbiór ten nazywany jest także Dobrą Praktyką Cateringową. Mimo swojej górnolotnej nazwy, zasady są tak proste i oczywiste, że na pewno wiele osób pracujących w gastronomii je stosuje, nie znając nawet skrótu GCP.

GCP w 4 odsłonach

Dobra Praktyka Cateringowa składa się z 4 podstawowych filarów:

  • przyjmowanie surowców
  • przechowywanie żywności
  • ekspozycja i serwowanie żywności
  • transport gotowych potraw

W każdej sekcji zachowane muszą być jak najwyższe normy higieny. Tylko wtedy możemy zapewnić bezpieczeństwo żywności, którą podajemy klientom.

Odpowiedni sprzęt pomoże przestrzegać zasad GCP

Zachowanie czystości i higieny nie jest możliwe bez odpowiedniego sprzętu. Profesjonalne zmywarki gastronomiczne, takie jak chociażby zmywarki kapturowe, powinny być podstawą każdego zaplecza dobrej restauracji. Pozwalają przede wszystkim na szybkie i ekonomiczne mycie naczyń, które w restauracjach używane są bez przerwy.

Równie ważne jest utrzymanie czystości na blatach roboczych, ponieważ wszelkie niedociągnięcia mogą skutkować poważnymi problemami. Dzięki zachowaniu higieny nie ma obawy ze strony nieoczekiwanej kontroli sanepidu, ponieważ czysta kuchnia zawsze gotowa jest na wszelkie kontrole.

Obowiązkowa Dobra Praktyka Cateringowa

Stosowanie się do zasad GCP jest wskazane z wielu powodów. Higiena i czystość w kuchnie wpływa pozytywnie, zarówno na porządek miejsca pracy, jak i odczucia goście. Warto zaznajomić się z zasadami GCP, ponieważ są one ponadczasowe i dotyczą każdego punktu gastronomicznego.