Jak dbać o czystość w gastronomii?
Gastronomia jest jedną z bardziej wymagających branż, jeśli chodzi o higienę miejsca pracy. Codzienna styczność z jedzeniem nakłada na restauracje szereg restrykcji, jakie muszą spełniać, aby móc funkcjonować. Dodatkowo klienci również wyrabiają sobie opinie na podstawie tego, co widzą. Wchodząc do danego lokalu, najpierw obserwują jego czystość, dopiero po czasie mogą ocenić walory samego posiłku. Jednak czystość w restauracji to nie tylko lśniąca sala dla gości. Równie ważna, o ile nawet nie ważniejsza, jest czystość zaplecza. To przecież w kuchni przygotowywane są serwowane posiłki i nieprzestrzeganie zasad higieny może prowadzić do poważnych konsekwencji nie tylko w przypadku kontroli sanepidu, ale na przykład w przypadku zatrucia klienta. W brudnej kuchni łatwo o nadpsute jedzenie, brudne naczynia czy przypalone garnki na piecu ociekającym tłuszczem. Wszystko to ma ogromny wpływ na jakość podawanych posiłków.
Pierwsze kroki do czystości.
Dla wielu ludzi sprzątanie nie kojarzy się z niczym przyjemnym i odkładają je w nieskończoność. W przypadku gastronomii nie można sobie na to pozwolić. Istnieje kilka technik, które mogą usprawnić utrzymanie lokalu restauracji w czystości.
Po pierwsze, warto ustalić harmonogram sprzątania. Nie wszystko wymaga codziennego szorowania, a znów te powierzchnie i rzeczy, które tego faktycznie wymagają, często są pomijane. Taki harmonogram pomoże pracownikom w wyrobienie trwałych nawyków sprzątania odpowiednich powierzchni w danym czasie. Dzięki temu kuchnia zawsze będzie czysta, bez potrzeby problematycznego szorowania starego brudu.
Drugim krokiem do prawidłowej higieny w restauracji są tablice przypominające o myciu rąk wywieszone w widocznych miejscach w kuchni. Pracując z jedzeniem, musimy pamiętać o każdorazowym myciu rąk specjalnymi przeznaczonymi do tego detergentami, które niwelują ilość bakterii na dłoniach. To właśnie ręce są nośnikiem wielu bakterii, które po przedostaniu się do naszego układu trawiennego sieją tam spustoszenie.
Czyste naczynia to wizytówka restauracji.
Tak samo ważna, jak czystość rąk, jest odpowiednia higiena wszystkich narzędzi i naczyń używanych w kuchni. Zaniechanie ich dezynfekcji może prowadzić do namnożenia się niechcianych bakterii i drobnoustrojów. Szkło i metal, w odróżnieniu od drewna, jest najłatwiej utrzymać w czystości, dlatego radzimy, żeby większość używanych naczyń i akcesoriów kuchennych była wykonana z tych surowców. Można je bez problemu włożyć do zmywarki przemysłowej, która z pomocą odpowiednich środków do dezynfekcji pozostawi je czyste i zdatne do dalszego użycia. Odpowiednia zmywarka dobrze sprawdzi się również w dbaniu o czystość zastawy. W zależności od wielkości restauracji i ilości posiadanych w niej naczyń, ważny jest odpowiedni dobór zmywarki do potrzeb lokalu. Dzięki niej odciążymy pracowników, którzy czas na zmywanie naczyń będą mogli poświęcić na porządki w kuchni oraz zmniejszymy zużycie wody w naszym lokalu gastronomicznym.