Jak ekologicznie prowadzić gastronomię?

Ekologia i ochrona środowiska  jest nie tyle modą ostatnich lat, co sprawą wręcz priorytetową. Myśląc o przyszłości naszej planety, ludzie coraz częściej decydują się na zmianę swoich nawyków i przyzwyczajeń na te bardziej przyjazne środowisku. Dlaczego by nie robić tego również w gastronomii? Często to właśnie ta branża generuje więcej nieekologicznych zachowań niż pojedyncze działania ludzi. 

Proste, ekologiczne rozwiązania dla gastronomi

Ekologiczne prowadzenie lokalu gastronomicznego nie wymaga dodatkowych, wysokich nakładów finansowych i wymyślnych rozwiązań. Na sam początek wystarczą proste kroki, żeby nasza restauracja stała się bardziej ekologiczna i tym samym zdobyła dodatkową sympatię swoich aktualnych, jak i przyszłych klientów. Ponadto wiele eko rozwiązań jest również rozwiązaniami ekonomicznymi, które przyczynią się do zmniejszenia wydatków. 

Nie od razu Rzym zbudowano, dlatego ekologiczne zmiany w restauracji warto zacząć od małych kroków. 

Nie marnuj żywności

Branża gastronomiczna generuje najwięcej odpadów żywnościowych. Ich liczba liczona jest w setkach ton rocznie. Przeliczając to na pieniądze, powstają zawrotne kwoty. Starając się nie marnować żywności, tworzymy również oszczędności dla naszego biznesu. Żeby ograniczyć ilość wyrzucanego jedzenia skończ, lub chociaż mocno ogranicz kupowanie żywności na zapas. Wiadomo, do pewnego stopnia nie da się  tego uniknąć. Jednak jeśli zauważyłeś, że wyrzucasz więcej danego produktu może wystarczy kupować go nieco mniej?

Zmniejsz ilość jednorazowego plastiku  

O tym jak ważna jest redukcja ilości plastyki w ochronie środowiska można pisać wiele. Skupmy się za tym na pomysłach, jak go ograniczyć w gastronomii. Zamiast plastikowych opakowań na wynos rozważ zakup pojemników recyklingowanych. Woreczki zamień na papierowe torby. Zrezygnuj z plastikowych słomek. A jeśli ktoś już o nią prosi, to wprowadź papierową lub metalową alternatywę. Takie podejście w dużym stopniu redukuje ilość zużytych słomek jednocześnie zmniejszając też koszty- nie trzeba kupować aż tak dużych ilości. W lokalu serwuj dania na wielorazowych talerzach, zmniejszając ilość niepotrzebnie generowanych śmieci. 

Energooszczędność lokalu 

Oszczędne gospodarowanie zasobami jest nie tylko ekologiczne, ale też ekonomiczne. To właśnie rachunki za media są jednymi z większych opłat w prowadzeniu punktu gastronomicznego.  Redukcja ilości zużywanych mediów przyniesie bezpośrednią, szybko widoczną  korzyść w postaci obniżonych rachunków. Jeśli posiadasz sprzęt starszej generacji, sugerujemy ich wymianę na nowsze, które oferują ekologiczne rozwiązania. Jednorazowo jest to wysoki koszt, jednak po pewnym czasie ta inwestycja się zwróci, a nasza planeta też nam za to podziękuje. 
Decydując się na zakup nowoczesnej zmywarki gastronomicznej, oszczędzasz nie tylko energię, ale również minimalizujesz zużycie wody. Jeśli Twoja restauracja jest w samodzielnym lokalu, warto przemyśleć montaż paneli fotowoltaicznych, które zmniejszą rachunki za prąd do minimum. Ochrona środowiska w przypadku swojego biznes gastronomicznego wcale nie musi być trudna. Przede wszystkim warto chcieć a efekty przyjdą same.