Jak przygotować się na sezon ogródkowy?

Epidemia COVID-19 sieje spustoszenie w branży gastronomicznej. Nikłe wsparcie rządu, upadające lokale gastronomiczne – to wszystko nie napawa optymizmem przed czasem żniw, jakim dla branży jest sezon ogródkowy. Jak przygotować się do tego okresu? Na co zwracać uwagę zwłaszcza patrząc przez pryzmat koronawirusa? Na te i inne pytania postaramy się odpowiedzieć w artykule.

Ogródek jako atut restauracji

Moda na ogródki restauracyjne w Polsce jest coraz bardziej zauważalna. Można z ręka na sercu powiedzieć, że trudno wyobrazić sobie nawet lokal bez ogródka. W czasie kiedy świeci słońce ludzie pragną jak najwięcej czasu spędzać na świeżym powietrzu delektując się swoją obecnością, rozmową, a także spożywanym posiłkiem. Ogródek jest więc estetyczną i przyjazną przestrzenią, w której otaczająca nas roślinność pozytywnie wpływa na nasze samopoczucie.

[Czytaj więcej: Higiena w ogródku piwnym i gastronomii na świeżym powietrzu]

Jak przygotować ogród na sezon letnio-wiosenny?

Wiosną zaczyna się życie – otaczająca nas przyroda wraca z całym swoim kolorytem. To wpływa pozytywnie na nasze samopoczucie. Wykorzystując tę wiedzę, możemy spotęgować także doznania naszych klientów.

Od czego zacząć aranżację ogródka? Od wyboru stylu! Oczywiście przestrzeń ogródka powinna w pewnym sensie współgrać z lokalem, ale też powinna być przede wszystkim unikalna. Często nie zdajemy sobie sprawę, że dobrze zorganizowana przestrzeń w ogródku, komfort jego przebywania wpływa pozytywnie na odbiór całego lokalu. A pierwsze wrażenie jest najważniejsze. Oczywiście liczy się także obsługa, posiłki, ale tutaj mamy również wiele do zyskania.

Drugim niezwykle ważnym elementem aranżacji ogródka są meble i akcesoria dodatkowe. Najnowsze trendy wskazują, że warto postawić na minimalizm, który sprzyja swobodnej, komfortowej atmosferze. Przy zakupie mebli do ogródka,warto jednak najpierw zastanowić się nad tym jaką ma on pełnić funkcję. Ogródek piwny to strefa bardziej przygotowana pod mężczyzn, w której nie powinno zabraknąć trunków alkoholowych, ale też dobrego grilla. Tutaj doskonale sprawdzą się hokery, wysokie krzesła i stoły. W przypadku tradycyjnego ogrodu dominują jak już zresztą wspomnieliśmy lekkie meble z rattanu i syntetyczne siedziska.

[Czytaj więcej: Na zdrowie: o tym, co zrobić, by ogródek piwny odniósł sukces]

Obsługa i jej zachowanie w sezonie ogródkowym

Aranżacja ogródka to tylko połowa sukcesu. Za sukces jest odpowiedzialny również personel. Zachowanie kelnerów jest niezwykle ważne i nie chodzi tylko o to, aby byli mili dla gości. Powinny przychodzić na wezwanie, słuchać gości, starannie odpowiadać. Jednak w sezonie ogródkowym ważne są także inne kwestie związane z obsługą klienta, zwłaszcza w erze Covid -19 zapewnienie środków dezynfekcji przy stoliku.

Jedna z zasad dotyczy tego w jaki sposób obsługiwany jest stolik. Kelner nie powinien biegać od stolika do stolika, a następnie wbijać zamówień do znajdującego się kilkanaście metrów dalej stanowiska sprzedażowego. Tego nie lubi klient i to rodzi ryzyko pomyłki. Ponadto natłok zamówień w sezonie letnim może spowodować znaczące opóźnienia w realizacji zlecenia, co praktycznie pozbawia kelnera napiwku. Dlatego warto skorzystać ze wsparcia systemu…

Informatyczne systemy wsparcia zamówień i odbioru posiłku

Co do zasady – zamówienia powinny być przyjmowane przy stoliku, a doskonałym rozwiązaniem mogą się okazać tutaj mobilne terminale sprzedażowe. Taki terminal daje naprawdę duże możliwości – posiada informacje nt. potraw, składników, alergenów. Co więcej po zapisaniu zamówienia, od razu trafia ono na kuchnię, a więc nie ma potrzeby kontaktu na linii kucharz – kelner.

Kiedy danie jest już gotowe w przypadku lokali o dużej przepustowości dań dobrym rozwiązaniem są systemy przywoławcze, które szybko informują kelnera o tym, że danie jest gotowe. W niektórych knajpach o dużej przestrzenii to klienci odbierają takie danie z określonego okienka i też jest to dobre rozwiązanie.

Mamy nadzieję, że przedstawione tutaj rozwiązania pozwolą Państwu lepiej przygotować się na najbliższy sezon ogródkowy.