Jak serwować wykwintne dania

Posiadasz restaurację i chcesz ją nieco wyróżnić, nadać jej odrobiny luksusu? Zmień sposób serwowania dań i uczyń je nieco bardziej wykwintniejszymi. Nie musisz posiadać w swojej załodze najlepszych szefów kuchni ani wydawać kroci na ciężko dostępne, często bardzo drogie składniki do potraw. Dużą część wykwintności dania stanowi jego prezentacja. Jeżeli chcesz, żeby posiłki  przygotowywane w Twojej restauracji wyglądały jak te wychodzące spod ręki najlepszych szefów kuchni, wystarczy kierować się kilkoma prostymi zasadami. 

Dekoracja potraw- jak udekorować danie na talerzu

Pierwszą rzeczą, którą zauważają klienci gastronomii, jest wygląd potrawy. Podczas jedzenia, wykorzystujemy nie tylko zmysł smaku, ale również węchu i dotyku, a nawet i słuchu. Dobry posiłek powinien dostarczać doznań możliwie każdemu z tych zmysłów. Przy obecnym trendzie social mediów, istnieje wysoka szansa, że ładnie udekorowany posiłek zostanie sfotografowany przez klientów i wrzucony do sieci z oznaczeniem restauracji, co pomoże nam zyskać rozgłos i nowych klientów. 

Jeśli zabieramy się za dekorację dań pamiętajmy o paru podstawowych zasadach. Pierwsza z nich i chyba najstarsza, radzi żeby spojrzeć na talerz jak na zegar. Poszczególne rodzaje serwowanej żywności należy położyć w określonych godzinach, które tworzą wskazówki zegara . Na godzinie 11 należy ustawić produkty zawierające węglowodany, na godzinie 2, warzywa, a godzina 6 zarezerwowana jest na główny posiłek. Jeśli tylko jest to możliwe, dania  należy podawać tak, aby składniki z jakich są zrobione były wyraźnie widoczne. O wiele ładniej prezentują się świeże pomidorki z dodatkiem liści bazylii, niż zmiksowana papka. Kolejną ważną rzeczą przy dekoracji dań jest jej jadalność. 

Należy pamiętać, że wszystko co podajemy na talerzu powinno być możliwe do zjedzenia. Jeżeli chcemy udekorować talerz tak, aby przypominał wykwintne danie, świetnie do tego sprawdzą się kolorowe elementy dekoracyjne. Nie bójmy się użyć świeżych ziół, pomidorów (zarówno świeżych jak i tych suszonych) czy różnego rodzaju owoców. Jeśli chcemy użyć sosu do dekoracji, to pamiętajmy o umiarze. Parę artystycznych kropel i pociągnięć zdecydowanie wystarczy. Nie bójmy się również dodawać jadalnych płatków kwiatów do dekoracji potraw- akacja, bergamotka, bratki czy stokrotki są w pełni jadalne i relatywnie niedrogie a zdecydowanie zwiększą wykwintność dania na talerzu.  

Jak dobrać talerz do wykwintnego dania?

Jednak nim przystąpimy do dekoracji dania, trzeba dobrać odpowiedni talerz, na którym podamy posiłek. W zastawie dla gastronomii liczy się przede wszystkim jej funkcjonalność. Z racji dużej eksploatacji, zastawa musi być wykonana z wysokiej klasy porcelany, odpornej na częste mycie w zmywarkach gastronomicznych. Decydując się na podawanie wykwintnych dań, ważny jest dobór odpowiedniego rozmiaru talerza – nie bójmy się dużych talerzy i wolnych przestrzeni. Podkreślają one ład i kompozycję posiłku.  Ważnym jest również,  aby nie przeciążać talerza. Ogromne, upchane porcje nie wyglądają zbyt przyciągająco i zdecydowanie im daleko do wykwintnego dania. Kiedy już mamy wybrany rodzaj talerza, czas określić kompozycję, według której ułożone zostaną wszystkie elementy dania. Składniki można rozmieścić na talerzu centralnie, horyzontalnie lub po skosie. Zapominamy o symetrii, która jest przewidywalna i bez elementu zaskoczenia. Asymetryczne aranżacje wykwintnych dań o wiele bardziej przyciągają uwagę klienta. Dodatkową rzecz, o której należy pamiętać, są sosy. Za każdym razem należy je podać w osobnych naczyniach podawanych z posiłkiem na talerzu lub obok niego. Jedzenie pływające w sosie zdecydowanie nie wygląda zbyt apetycznie, a tak jak już wspominaliśmy na początku,, doznania estetyczne w gastronomii są równie ważne co te smakowe.