Jak wybrać lokal dla restauracji?

Na sukces restauracji składa się wiele elementów, od początkowej koncepcji, poprzez menu a na lokalizacji kończąc. Każda decyzja podjęta na etapie planowania powinna być maksymalnie przemyślana. Jednym z najważniejszych zadań, jakie czeka właściciela restauracji, jest wybranie odpowiedniego miejsca. Na co zwrócić uwagę szukając idealnego lokalu pod restaurację?

Otoczenie i ruch wokół lokalu

Wiadomą rzeczą jest, że otoczenie restauracji ma duże znaczenia. To czy w pobliżu znajdują się przystanki komunikacji miejskiej, atrakcje turystyczne czy biurowce wpływa na ruch wokół tego miejsca. Brak dużych skupisk ludzi może zwiastować, że dana lokalizacja po prostu się nie sprawdzi. Nawet najlepszy marketing może być bezużyteczny, kiedy wybierzesz niepopularne miejsce, gdzie rzadko przebywają ludzie. Kolejnym ważnym aspektem jest widoczność restauracji. Popularna dzielnica rozrywkowa czy ruchliwy deptak są obiecującymi punktami, które warto rozważyć. Trzeba jednak zwrócić uwagę, czy wejście do restauracji jest widoczne z ulicy, czy przypadkiem nie zasłania go filar lub reklama. Jeżeli taka sytuacja występuje, to koniecznie sprawdź, czy jest możliwość umieszczenia tam dużego szyldu lub innej reklamy, które będzie informowała klientów o obecności restauracji. W centrum dużych miast raczej trudno o parking przy lokalu gastronomicznym. Kiedy jednak chcesz otworzyć restaurację nieco dalej od centrum, to warto znaleźć miejsce wokół, którego znajdują się miejsca do parkowania. Zwłaszcza jeżeli Twój lokal będzie spełniał również zadania sali weselnej czy bankietowej.

Cechy, które zostały wymienione można łatwo zweryfikować dzięki obserwacji otoczenia lub rozmowach z przechodniami czy też właścicielami okolicznych firm. Jest jednak jeden aspekt, który może uciec uwadze, jest to mianowicie pewna pechowa aura danego miejsca. Restauracje otwierają się i zamykają, czasami zmieniają lokalizację… Jeżeli lokal przez wiele lat miał złą sławę, to nowa knajpa może w pewnym sensie przejąć te opinie. Śledzenie branży gastronomicznej w lokalizacjach, które wydają się interesujące, jest niezwykle ważne, ponieważ może pomóc w przygotowaniu strategii dla własnego biznesu.

Sala to nie wszystko

Wielkość sali, umiejscowienie baru, ilość okien to elementy, które są bardzo istotne i wpływają na ocenę restauracji wśród klientów. Warto jednak poświęcić więcej czasu na zastanowienie się jaka wielkość kuchni, zmywalni, czy biura jest potrzebna. Zbyt ciasna kuchnia oraz inne pomieszczenia gospodarcze mogą negatywnie wpłynąć na funkcjonowanie lokalu. Żeby zaoszczędzić jak najwięcej miejsca, warto wybierać sprzęty, które zostały zaprojektowane tak, aby nie zajmowały niepotrzebnie dużej ilości miejsca. Zmywarka kapturowa to niezbędne urządzenia w każdym profesjonalnym lokalu gastronomicznym. Sprzęty tego typu mogą zajmować dużą przestrzeń, jednak istnieją na rynku modele, które są funkcjonalne i ergonomiczne. Wielu producentów sprzętów gastronomicznych posiada w swojej ofercie zmywarki kapturowe w różnych rozmiarach, które możesz dopasować do potrzeb, a także wielkości pomieszczenia zmywalni. Warto korzystać z nowoczesnych rozwiązań dostosowanych do potrzeb współczesnej gastronomii, by stworzyć funkcjonalną kuchnię.

Pamiętaj o ważnych aspektach prawnych

Wymarzony lokal musi spełniać pewne warunki, aby mógł służyć jako pomieszczenie dla restauracji. Nie można zatem ignorować takich kwestii jak m.in. miejsce na magazyny, odpowiednia wentylacja, szatnie dla pracowników, toalety, dozwolony minimalny metraż czy regulacja temperatury. Każda wizja musi być dostosowana do wymogów prawa. Aranżacja wnętrz i zaadaptowanie pomieszczeń do potrzeb restauracji jest istotne, ale wymogi sanepidu są sprawą nadrzędną. Jeżeli otwierasz restaurację, dostosuj lokal do przepisów, dzięki temu unikniesz problemów z prawem. Natomiast jeżeli upatrzone przez Ciebie miejsce nie spełnia na starcie, któregoś z punktów, to na pewno należy rozejrzeć się za alternatywnym rozwiązaniem.