Jak wybrać zmywarkę gastronomiczną? Zobacz wskazówki dotyczące inwestowania w najlepszy sprzęt
Umiejętność wyboru i zdobycie odpowiedniej wiedzy na temat zmywarki gastronomicznej to jedna z pierwszych rzeczy, które należy zrobić, gdy zdecydujesz się zainwestować w to urządzenie, aby zmienić swoje codzienne życie w kuchni w bardziej praktyczne. Udowodniono, że zakup zmywarki to inwestycja, która bardzo szybko się zwraca – zarówno jeśli chodzi o oszczędność wody, jak i prądu. Jednak jaką zmywarkę gastronomiczną wybrać? Aby pomóc Ci w tym procesie, przygotowaliśmy artykuł, który pomoże wybrać najlepszą zmywarkę. Rozmiar i idealny rodzaj instalacji to tylko niektóre z kryteriów, które należy wziąć pod uwagę przed zakupem tego sprzętu.
Przede wszystkim zastanów się, jak zamierzasz zainstalować zmywarkę
Zanim zaczniesz szukać modeli i cen, musisz wiedzieć, jak zainstalujesz swoją zmywarkę. Potrzebne są trzy rzeczy, aby wygodnie umieścić urządzenie, aby uniknąć wycieków lub innego rodzaju problemów. Pierwszym z nich jest punkt zaopatrzenia w wodę, który powinien znajdować się na tyle blisko, aby dołączony wąż można było podłączyć bez zbytniego rozciągania go. Drugi to gniazdko – zmywarka musi być podłączona bezpośrednio do gniazdka – a trzeci to odpływ wody do kanalizacji. Należy również pamiętać, że musi znajdować się co najmniej 5 cm od ściany lub innych mebli, lub przedmiotów, aby zapewnić wentylację i ujście oparów. To właśnie te cechy zadecydują, czy zmywarka do zabudowy jest odpowiednia dla Twojej kuchni – większość potrzebuje otworu o szerokości co najmniej 60 cm – czy zmywarka wolnostojąca na podłodze, którą można w razie potrzeby umieścić na mobilnym wózku.
Wybierz odpowiedni rozmiar zmywarki do naczyń
Kiedy już zdecydujesz, czy Twój idealny model zmywarki gastronomicznej będzie w zabudowie, czy wybierasz model wolnostojący, następnym krokiem w procesie wyboru zmywarki gastronomicznej jest ustalenie, jaki rozmiar urządzenia jest idealny do Twojej kuchni. Tak więc przed wyborem dokonaj dokładnych pomiarów dostępnego rozmiaru i sprawdź to w opisie produktu.
Duże i małe zmywarki gastronomiczne
Jeśli nie masz miejsca na dużą zmywarkę, nie musisz się martwić. W gamie modeli z zaawansowanymi funkcjami możesz znaleźć małą zmywarkę gastronomiczną lub bardzo wydajną zmywarkę kompaktową. Istnieją krótsze i szersze urządzenia, podczas gdy inne mają wyższe i cieńsze konstrukcje, a więc różnorodność zmywarek jest bardzo duża -zaprojektowane dokładnie tak, aby pasowała do różnych przestrzeni.
Przeanalizuj zużycie energii zmywarki gastronomicznej
Wiele osób przed zakupem zadaje sobie pytanie, czy zmywarka gastronomiczna zużywa dużo energii i właśnie w tym momencie wiele osób rezygnuje z kupna urządzenia. Jednak odpowiedź na to pytanie brzmi — nie. Kilka testów i badań dowiodło już, że najnowsze modele zmywarek generują stosunkowo niewielkie zużycie w porównaniu z innymi urządzeniami.
Idealnym rozwiązaniem jest oszacowanie zużycia energii przed kupnem zmywarki. Podobnie jak w przypadku innych urządzeń kuchennych, wybierz zmywarkę oszczędzającą energię.
Łatwość użytkowania zmywarki do naczyń
Co najmniej jeden pracownik będzie odpowiedzialny za codzienne uruchamianie zmywarki, kilka razy dziennie. Dlatego ważne jest, aby obsługa sprzętu była jak najprostsza, aby usprawnić cały proces. Ogólnie rzecz biorąc, przemysłowe zmywarki do naczyń dostępne obecnie na rynku są zaprojektowane właśnie z myślą o łatwej obsłudze.
Łatwość obsługi zmywarki w pomieszczeniu, w jakim się znajduje
Zresztą dobrze jest też wziąć pod uwagę, czy przestrzeń, w której znajduje się zmywarka, również będzie odpowiednio dostosowana. Wyobraź sobie więc, jak będzie wyglądał proces w miejscu, w którym planujesz umieścić sprzęt. Sprawdź, czy czyszczenie wstępne może odbywać się z boku, czy umieszczanie i wyjmowanie koszy można wykonać płynnie, a na koniec sprawdź, czy coś nie utrudnia lub nie opóźnia zadania, jakim jest wkładanie i wyjmowanie naczyń ze zmywarki.
Komercyjna zmywarka do naczyń
Zainwestowanie w komercyjną zmywarkę do naczyń to świetna decyzja dla Twojej restauracji. W rzeczywistości w wielu krajach obowiązują przepisy, które nakazują używanie w restauracjach zmywarki do naczyń.
Zmywarki automatycznie wykorzystują środki myjące, a także utrzymują stałą temperaturę wody. Są niezbędne, ponieważ pomagają zapobiegać rozprzestrzenianiu się bakterii i innych zarazków przenoszonych przez żywność.