Jaka powinna być restauracja przyjazna rodzicom z dziećmi?

W każdym mieście możemy znaleźć kilka, kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt restauracji. Ich liczba w dużej mierze zależy od wielkości miasta, ale niezależnie od tego, ilu mieszkańców zamieszkuje dane tereny, to jeśli chcemy, aby nasz biznes gastronomiczny świetnie prosperował, musimy się wyróżniać i wychodzić naprzeciw oczekiwaniom. Coraz modniejsze stają się restaurację przyjazne dzieciom.

Restauracje pro-dziecięce kuszące dla rodziców

Poprzez stworzenie lokalu, który będzie przyjazny rodzinom z małymi dziećmi, można w prosty sposób zwiększyć liczbę odwiedzających. Dla młodych rodziców kuszące jest wyjście całą rodziną i zjedzenie pysznego obiadu, jak również zwykłe spotkanie się z dawno niewidzianymi znajomymi, podczas którego nie muszą się martwić z kim zostawić pociechy. Dzieci mogą być tuż obok, w specjalnie wydzielonej strefie, w której będą oddawały się radosnej zabawie. Restauracja z dziećmi to zdecydowanie strzał w dziesiątkę!

Jak dostosować restaurację do potrzeb dzieci?

Powszechnie mówi się, że dzieci są dużo bardziej wymagającymi Klientami niż dorośli. A to oznacza, że aby dobrze czuły się w naszym lokalu i nie chciały z niego wyjść, musimy przygotować im odpowiednie atrakcje. Jeżeli wszystko dobrze obmyślimy i stworzymy miejsce, w którym maluchy będą się dobrze czuły, to tym samym zwiększymy szansę na to, że taka rodzina w niedługiej przyszłości zawita do nas ponownie. Jeśli będzie inaczej, dziecku nie będzie smakowało jedzenie, a w kąciku zabaw będzie się nudziło, wówczas możemy spodziewać się tego, że rodzice nie będą skłonni do tego, żeby przekroczyć próg naszej restauracji i skorzystać z naszych usług po raz kolejny.

Co zatem powinniśmy mieć na uwadze, otwierając restaurację, która ma przyciągać rodziny z dziećmi? Kluczem do sukcesu będzie menu dla dzieci oraz kącik zabaw. Przy czym nie zapominajmy, że nie tylko dziecko musi smacznie zjeść, ale również dorośli. Liczy się smak oraz forma podania!

Co powinno zawierać menu dla dzieci?

Twoja restauracja słynie z pysznych krewetek i równie smacznego sushi? Świetnie, ale na pewno nie jest to dobra propozycja posiłku dla dzieci. Dania dla dzieci w restauracji głównie powinny wywodzić się z kuchni polskiej i być lekkostrawne. W menu dla najmłodszych Klientów nie powinno zabraknąć potraw mącznych typu kopytka, ponieważ są one lekkostrawne, a dzięki temu przyjazne małym i delikatnym brzuszkom.

Najlepiej żeby proponowane dania w większości były gotowane, a nie smażone, bo te drugie oprócz tego, że są mniej zdrowe, to na dodatek mogą być ciężkostrawne. Jednym słowem nie może być tłusto, ostro i zbyt słono. Ale za to może być, a nawet musi być kolorowo. I to najlepiej za sprawą witamin w postaci warzyw.

Pamiętając o tym, że najpierw jemy oczami, taki kolorowy talerzyk zachęci malucha do kosztowania pyszności, jakie się przed nim znajdują. Tworząc menu dla dzieci, a następnie przystępując do przyrządzania potraw, konieczne jest wzięcie pod uwagę tego, za czym zdecydowana większość dzieci nie przepada. Zaliczyć możemy do tej grupy np. natkę pietruszki. Dlatego jeśli podajemy maluchowi domowy rosół, to niech nas nie podkusi żeby wrzucić na wierzch pokrojoną natkę.

Wszystkie potrawy dla dzieci powinny mieć odpowiednio mniejsze porcje, od tych serwowanych dorosłym. Góra jedzenia może bowiem już na starcie zniechęcić malucha do konsumpcji i sprawić, że zacznie grymasić.

Na koniec nie zapominajmy o tak uwielbianych przez dzieci deserach. Deser lodowy w kształcie motyla, ciasta z kolorowymi galaretkami, posypkami i wafelkami, a do tego bajkowe nazwy, to coś, z czego będzie zachwycony każdy maluch.

A co do picia? Najlepiej świeżo wyciskane soki, ciepły kompot lub woda. Pozostaje jeszcze kwestia tego, na czym posadzić malucha podczas posiłku? Otóż rodzice docenią znajdujące się na wyposażeniu krzesełka do karmienia małych dzieci.

Restauracyjna strefa zabaw dla dzieci

Kącik dla dzieci w restauracji może być niewielką strefą wydzieloną nieopodal stolików lub też może stanowić osobną salę, w której będą znajdowały się zabawki, klocki, stolik z kolorowankami, zjeżdżalnie czy jeszcze inne atrakcje, które zajmą maluchy na długie godziny. Dzięki temu rodzice będą mogli miło spędzić czas, nie martwiąc się o to, że ich pociecha się nudzi. Bo w restauracji przygotowanej na przyjmowanie małych gości z pewnością tak nie będzie.

Bywa, że renomowana restauracja z salą zabaw dla dzieci zatrudnia opiekunkę, która na czas wizyty w lokalu organizuje animacje, zabawia dzieci i sprawuje nad nimi opiekę. Jest to dość kosztowne rozwiązanie, dlatego nie jest powszechne. Ale niezależnie czy w swojej restauracji zatrudnimy animatorkę, czy też poprzestaniemy na urządzeniu strefy zabaw, to postarajmy się o to, żeby była ona atrakcyjna dla dzieci w różnym wieku.