Jaki rodzaj restauracji otworzyć?

Głęboka miłość Polaków do gotowania zachęca wielu przedsiębiorców do rzucenia wszystkiego, aby otworzyć swoją własną restaurację. Masz prawdziwą pasję do dobrego jedzenia i dobrze wykonanej pracy, a także chcesz pracować na własny rachunek? Jesteś we właściwym miejscu! Aby pomóc Ci wybrać koncepcję przyszłego lokalu, przedstawiamy tutaj 15 pomysłów na otwarcie restauracji.

Pomysły na restauracje, jakie możesz otworzyć

Poniżej znajdziesz listę 15 typów restauracji, jakie możesz otworzyć:

  1. japońska restauracja,
  2. restauracja chińska,
  3. restauracja meksykańska,
  4. tajska restauracja,
  5. indyjska restauracja,
  6. restauracja libańska,
  7. wegetariańska restauracja,
  8. restauracja regionalna,
  9. browar,
  10. naleśnikarnia,
  11. pizzeria,
  12. fast-food,
  13. kebab,
  14. sklep z kanapkami,
  15. ciężarówka z żywnością tzn. food-truck.

Poniżej opisaliśmy kilka przykładów pomysłów na restaurację. Mamy nadzieje, że zainspiruje Cię to do otworzenia czegoś swojego.

Otwórz japońską restaurację

Kuchnia japońska jest bardzo popularna w Polsce. Ponadto liczba restauracji japońskich stale rośnie. Aby otworzyć swoją restaurację, masz wybór między otwarciem niezależnej japońskiej restauracji lub franczyzy. Konkurencja nasila się, a otwarcie franczyzy daje możliwość oparcia się na sprawdzonej koncepcji i skorzystania z marki już znanej opinii publicznej, a tym samym zmniejszenia ryzyka projektu.

Jeśli wolisz otworzyć niezależną restaurację, będziesz musiał podwoić swoją kreatywność i zaoferować oryginalne dania z wysokiej jakości produktami, aby wyróżnić się w tym wysoce konkurencyjnym sektorze. Dodatkowo musisz utrzymać nienaganną czystość w kuchni i swojej zastawy, a w tym mogą pomóc Ci zmywarki gastronomiczne.

Otwórz chińską restaurację

Wśród restauracji, które sprawdzają się najlepiej, znajdują się restauracje:

  • chińskie,
  • japońskie,
  • amerykańskie.

Eksplozja japońskich restauracji w ostatnich latach skłoniła chińskie restauracje do przemyślenia swojej oferty. Zaoferuj również usługę dostawy, aby zwiększyć swoje obroty.

Otwórz meksykańską restaurację

Kuchnia meksykańska jest bardzo popularna. Od kilku lat trafia na górne półki supermarketów. Polacy jednak częściej kupują dania meksykańskie w supermarketach (produkty gotowe do spożycia, które wystarczy tylko podgrzać i zjeść na szybko) i rzadziej przechodzą za próg meksykańskiej restauracji. Klienci łatwiej trafiają do restauracji:

  • włoskiej,
  • japońskiej,
  • chińskiej,

niż do restauracji meksykańskiej. Jak urozmaicić swoją ofertę i zapobiec omijaniu Twojej restauracji przez klientów? Możliwych jest kilka koncepcji — meksykańska restauracja, w której jesz przy stole, lub fast-food, lub food-truck z burrito, fajitas i tacos na wynos.

Aby otworzyć swoją meksykańską restaurację, masz wybór między stworzeniem niezależnej restauracji lub franczyzy. Jeśli zdecydujesz się na franczyzę, będziesz miał do wyboru kilka popularnych marek, takich jak Taco Bell lub Fresh Burritos.

Otwórz tajską restaurację

Czy chcesz podzielić się ulicznym jedzeniem, które skosztowałeś w Bangkoku? Liczba restauracji azjatyckich stale rośnie, a otwarcie restauracji tajskiej wkracza na dynamicznie rozwijający się rynek. Większość ludzi zwraca coraz większą uwagę na to, co jedzą. Kluczem do sukcesu będzie świeżość i jakość produktów użytych do opracowanych przez Ciebie potraw.

Aby przyciągnąć klientów, oprócz egzotycznych potraw będziesz musiał również pobawić się w zmianę scenerii i postawić na dekorację. Postaw także na dania na wynos, które lubią młodzi mieszkańcy miasta.

Jeśli chcesz otworzyć tajską restaurację, ponownie możesz otworzyć ją samodzielnie lub jako franczyzę. Oczywiście otwarcie restauracji jako franczyzy wymaga pewnego wkładu.

Otwórz indyjską restaurację

Pikantne potrawy nie mają już dla Ciebie tajemnic. Nauczyłeś się je gotować w Indiach i kochasz kuchnię indyjską? Chcesz podzielić się swoimi przepisami inspirowanymi przyprawami, ziołami oraz owocami i warzywami z Indii? Więc nie czekaj dłużej i otwórz indyjską restaurację!

Otwórz libańską restaurację

Lubisz kuchnię libańską słynącą z bogactwa smaków i chcesz otworzyć libańską restaurację? Uważaj, nie wszyscy Polacy znają tę kuchnię. Będziesz musiał się więc dostosować, aby zadowolić zarówno stałych bywalców, jak i tych, którzy po raz pierwszy odkryją te smaki Orientu.

Oferuj dania libańskie z orientalnymi aromatami, a także przepisy z bardziej stonowanymi smakami. Nie zapomnij o pochodzeniu swojej restauracji. Podawaj typowe dania. Wybierz kucharza z Libanu lub kogoś, kto nauczył się gotować w Libanie.

Otwórz restaurację wegańską lub wegetariańską

Otwarcie wegańskiej lub wegetariańskiej restauracji wpisuje się w trend „lepszego jedzenia”. Polacy szukają zdrowego, lokalnego jedzenia i coraz częściej chcą jeść „bez” (bezglutenowe, bez laktozy, bez GMO, bez soli, bez cukru itp.). Trendem jest spożywanie zbilansowanej diety zarówno dla ludzi, jak i dla zdrowia planety. Zadbaj też o to, by na stanie takiej restauracji mieć system do utylizacji resztek jedzenia.

Pomysły na „tradycyjne” restauracje regionalne

Polska, znana ze swojej kuchni na całym świecie. Otwarcie restauracji dla smakoszy wymaga pewnej wiedzy z branży gastronomicznej. Aby wyróżnić się na tle konkurencji, będziesz musiał opracować oryginalną koncepcję i upewnić się, że Twoja karta dań jest odpowiednio dobrana. W przeciwnym razie Twoi klienci mogą się szybko znudzić. Ważne jest, aby zobaczyć, co podaje Twoja konkurencja i porozmawiać z innymi restauratorami w branży, a nawet lokalnymi mieszkańcami.

Zanim zainwestujesz w swój biznes, pamiętaj, aby przeprowadzić badanie rynku, aby sprawdzić, czy lokalny rynek nie jest już nasycony innymi ofertami gastronomicznymi oraz sporządzić biznesplan, który zapewni rentowność Twojej firmy.