Jakie powinny być dobre zmywarki gastronomiczne?

Jakie powinny być dobre zmywarki gastronomiczne?

Niewątpliwie, zmywarki gastronomiczne należą do tego typu sprzętów, bez których nie obejdzie się żaden lokal gastronomiczny. Przyjmując każdego dnia dziesiątki gości, restauracje i bary muszą bowiem szybko uzupełniać liczbę czystych naczyń, talerzy i sztućców. Dla tego typu biznesu, niezawodność i krótkie cykle mycia są na wagę złota, dlatego coraz więcej firm decyduje się działać w oparciu o sprawdzony i markowy sprzęt.

Czym cechują się dobre zmywarki gastronomiczne?

Najbardziej pożądane zmywarki gastronomiczne na rynku łączą w sobie szybkość, higienę mycia i wytrzymałość umożliwiającą praktycznie całodobową pracę. Wszystko to ma służyć temu, żeby naczynia zostały umyte szybko, dokładnie i niezliczoną ilość razy bez najmniejszych strat.

Wybrane rodzaje zmywarek gastronomicznych

Rozwój technologiczny sprawił, że na rynku dostępne są różne rodzaje zmywarek gastronomicznych. Kupując urządzenie dedykowane do lokali serwujących żywność i napoje, w pierwszej kolejności powinniśmy kierować się wielkością i potrzebami miejsca. Tylko dobrze dobrana gabarytowo i pod względem zapotrzebowania zmywarka – inne zmywarki gastronomiczne przeznaczone są do mycia szkła, a inne np do garnków – spełni wymagania ekonomiczne miejsca. Do najpopularniejszych typów zmywarek gastronomicznych zaliczyć trzeba, zmywarki podblatowe, kapturowe i tunelowe.

Zmywarki podblatowe

Służą do mycia drobnych naczyń, na czele ze szkłem kawiarnianym i barowym. Kosze są w stanie pomieścić wiele drobnych elementów, jeśli chodzi o niewielkie szklaneczki, talerzyki, kieliszki, itp. Zmywarki podblatowe sprawdzą się idealnie, jeśli posiadać będą program dedykowany do mycia szkła. Dzięki temu delikatne szkło nie będzie pękało. Zmywarki barowe tego typu potrafią skutecznie myć szkło w niskich temperaturach i zachowując zmniejszone ciśnienie wody. Mają standardowe wymiary, pasujące do niewielkiej kuchni restauracyjnej. Wykorzystuje się je w miejscach w których kuchnia urządzona jest na małym lub średnim metrażu.

Zmywarki kapturowe

Zmywarki kapturowe są idealne do mycia bardzo dużych naczyń – garnków, patelni, półmisków, itp. To bardzo przydatne i praktyczne maszyny w średnich i dużych lokalach gastronomicznych.

Zmywarki taśmowe

To wielkie, zautomatyzowane maszyny przeznaczone do dużych obiektów gastronomicznych. System taśmowy wspomaga transport naczyń i zapewnia szybkie i dokładne mycie.