Kieliszek kieliszkowi nie równy. Rodzaje szkła w barze

Kieliszek kieliszkowi nie równy. Rodzaje szkła w barze

Podczas wizyty w pubie z łatwością można zauważyć dużą różnorodność szkła znajdującego się za barem. Właściciele dbają bowiem nie tylko o jakość serwowanych trunków, ale także prawidłowy sposób ich podania. Do różnych drinków, piw, wina czy mocniejszych alkoholi pasuje konkrety rodzaj szkła. Dobranie tego odpowiedniego pozwoli wydobyć z trunku maksymalną przyjemność w postaci niezapomnianego aromatu i smaku. Przedstawiamy różne rodzaje szkła, które możemy spotkać w barze czy pubie.

Rodzaje kieliszków w pubie

Dobry barman wybierze odpowiednie szkło dopasowane do rodzaju trunku, który będzie serwował. Kieliszek do czerwonego wina będzie miał szeroką czaszę, która umożliwia napowietrzenie trunku. Oddychanie wina pozwoli wydobyć pełnię aromatu i poprawi smak. Nóżka kieliszka powinna być w tym wypadku długa na tyle, aby trzymając szkło nie dochodziło do ogrzewania wina. Wybór cienkiego i przezroczystego szkła uwydatni barwę trunku.

Kieliszek do białego wina powinien być z kolei delikatnie zwężany ku górze. Dzięki kieliszkowi w kształcie tulipana wino nie będzie szybko się napowietrzało. Również w tym przypadku nóżka powinna być dość długa, abyśmy nie ogrzewali wina podczas trzymania kieliszka.

Do szampana należy wybrać wysokie i wąskie kieliszki, które zabezpieczą bąbelki i aromat przed zbyt szybkim ulotnieniem się.

W pubie serwuje się także brandy, whisky czy koniaki. Do tego rodzaju trunku świetnie sprawdzi się kieliszek zwężany ku górze z krótką nóżką. Podczas spożywania alkoholu powinno dochodzić do ogrzewania cieczy za pomocą dłoni.

Kieliszki koktajlowe i do drinków

Klasyczny kieliszek koktajlowy to odwrócony stożek na długiej i bardzo cienkiej nóżce. Długa nóżka zapobiega ogrzewaniu trunku. W tego typu kieliszkach można serwować np. Martini, Manhattan, Daiquiri, Metropolitan.

Do drinków typu Mojito, Cuba Libre, Gin & Tonic, Long Island Iced Tea sprawdzi się prosta szklanka o pojemności od 240 ml do 350 ml. Do słynnej Margarity najlepiej zastosować kieliszek koktajlowy z podwójną czaszą. Od jakiegoś czasu obserwuje się też modę na słoiki, w których podawane są różne drinki w upalne dni.

Z kolei do piwa barmani będą oferować kilka rodzajów kufli, które dobierane są ze względu na rodzaj i barwę browaru.

Zmywarki gastronomiczne do szkła zadbają o czystość

Wybierając zmywarkę do szkła w barze należy zwrócić uwagę na kilka kwestii. Jedną z nich jest wielkość zmywarki, której wyznacznikiem będzie planowana ilości gości. Druga kwestia to moc i czas mycia. Zmywarka barowa musi charakteryzować się niższą temperaturą mycia niż zmywarka do restauracji. Delikatne szkło powinno być myte w sposób wyjątkowo delikatny. Pozwoli to uniknąć rys na szkle lub pęknięć.

Zmywarka gastronomiczna do szkła powinna być obowiązkowym wyposażeniem wszelkich lokali gastronomicznych. Tego rodzaju urządzenia gwarantują uzyskanie najlepszych efektów przy jednoczesnym bardzo małym zużyciu wody i energii elektrycznej. Wykonane ze stali nierdzewnej zmywarki barowe będą służyły pubowi przez wiele lat. Niektóre modele zmywarek gastronomicznych do szkła można wykorzystać również do mycia sztućców lub naczyń.

Zmywarka barowa ma dość małe wymiary, co umożliwia ustawienie jej w dowolnym pomieszczeniu. Umyte naczynia będą wyglądać elegancko, a ponadto zostaną spełnione najwyższe standardy higieny. Zmywarka dedykowana do mycia szkła to rozwiązanie, które znacznie ułatwi codzienną pracę każdemu barmanowi.