Restauracja przyjazna dzieciom. Jak ją stworzyć?

Żyjemy w szybkim tempie, mamy mnóstwo obowiązków na głowie i czasami najzwyczajniej w świecie brak nam czasu lub ochoty na to, żeby stać w kuchni przy garnkach i przygotowywać posiłek. Skoro możemy spędzić ten czas z rodziną, siedząc w przytulnej restauracji, miło gawędząc, to czemu z tego nie skorzystać? Tyle tylko, że aby móc wybrać się do lokalu z maluchami, musimy znaleźć taki lokal, który będzie przystosowany do dzieci, zarówno jeśli chodzi o menu, jak i o wnętrze…

Jak animować dzieci w restauracji?

Dzieci mają to do siebie, że nie potrafią usiedzieć w jednym miejscu i bardzo szybko się nudzą. A przecież zanim na stoliku pojawi się zamówione danie, to upłynie kilkanaście minut, które dziecku będą wydawały się wiecznością. Dlatego też dbając o komfort zarówno najmłodszych, jak i ich rodziców, niezbędne jest stworzenie miejsca, w którym dziecko będzie mogło zająć się zabawą.

Kącik dla dzieci w restauracji

Miejsce do zabawy dla dzieci w lokalu gastronomicznym nie musi zabierać dużo przestrzeni. Wystarczy, żeby znalazł się w nim stolik z krzesełkami i kolorowankami albo maty, po których będą mogły się poruszać nawet niemowlaki, a na nich klocki i samochodziki.

W przypadku większych restauracji, które mogą sobie pozwolić na wydzielenie osobnego pomieszczenia dla dzieci, tzw. bawialni, wyposażenie takiej sali powinno być dużo bardziej różnorodne. Tam zwykle czeka na maluchy całe mnóstwo atrakcji, co niekiedy powoduje, że dziecko nie chce opuścić lokalu.

Aranżując bawialnię w restauracji, musimy mieć na uwadze to, że będą nas odwiedzały rodziny z dziećmi w różnym wieku. A zatem powinny znaleźć się w nim zarówno zabawki dla maluchów, jak i przedszkolaków i dzieci starszych.

Miejsce zabaw to nie wszystko. Jak wiadomo, aby restauracja była przyjazna dzieciom, musi się w niej znaleźć specjalne menu, w którym pojawią się przepisy dla najmłodszych gości.

Specjalne menu dla dzieci w restauracji

Nie od dziś wiadomo, że dzieci to najbardziej szczerzy i krytyczni klienci. Dlatego w przeznaczonym dla nich menu powinny znajdować się dania smaczne, zdrowe, a przy tym podane w atrakcyjny sposób, co można uczynić np. za sprawą kolorowych warzyw.

Lody to podstawa w dziecięcym menu

W menu dla dzieci nie może zabraknąć deserów. Deser lodowy w kształcie motyla albo ciasto przypominające pszczołę z pewnością zachwycą najmłodszych i wywołają uśmiech na ich twarzach.

Rozsądne porcję i dobry skład dań dla najmłodszych

Porcje dla dzieci powinny być odpowiednio mniejsze od tych, które serwowane są osobom dorosłym. Aby rodzic chciał wrócić do konkretnej restauracji ze swoją pociechą, musi mieć pewność, że jego dziecko otrzymuje w niej pełnowartościowy i zdrowy posiłek. Tym samym potrawy powinny być bogate w warzywa, nie za tłuste, nie za słone i przygotowane z wysokiej jakości produktów. Pozostaje jeszcze kwestia wyglądu menu dla dzieci. Mając na względzie to, że duża grupa dzieci to niejadki, menu powinno zawierać barwne ilustracje, piękne zdjęcia potraw, które zachęcą maluchy do konsumpcji oraz bajkowe nazwy.

Restauracja dostosowana do potrzeb rodzin z dziećmi

Karmienie małego dziecka na zwykłym krześle jest mało komfortowe, a nawet może być niebezpieczne i grozić upadkiem. Dlatego też w lokalu przyjaznym rodzinom z małymi dziećmi musi znaleźć się na wyposażeniu krzesełko do karmienia dzieci do lat 3. Najlepiej żeby było wykonane z plastiku, który jest bardzo łatwy w utrzymaniu go w czystości. Sztućce i talerze też powinny być dziecięce – bezpieczne i atrakcyjne wizualnie.

Pamiętajmy, że tak jak zastawę dla dorosłych myje zmywarka gastronomiczna, tak i ta z przeznaczeniem dla najmłodszych musi zostać dokładnie umyta przy użyciu środków chemicznych – aby pozbyć się z jej powierzchni bakterii i zarazków – a następnie wyparzona w wyparzarce.

Animator dzieci w restauracji

W ekskluzywnych restauracjach możemy spotkać się z osobami, które zatrudnione są specjalnie po to, aby zajmować się dziećmi, organizować dla nich animacje i doglądać je w strefie zabaw. Dzięki temu rodzice mogą spokojnie zjeść posiłek czy też uczestniczyć w spotkaniu ze znajomymi bez obaw o to, czy ich dziecko jest bezpieczne. Zatrudniając animatora dla dzieci w restauracji, powinniśmy wybierać wśród tych kandydatów, którzy mają wykształcenie pedagogiczne i posiadają doświadczenie w pracy z najmłodszymi.