Sekret popularności kuchni śródziemnomorskiej

Kuchnia śródziemnomorska zawdzięcza swą nazwę bliskości morza śródziemnego. Kraje, które graniczą wprost z tym morzem tworzą charakterystyczną tradycję kulinarną, w której znajdujemy różnorodność potraw i dań. Kuchnia odznacza się zróżnicowaniem składników i bogactwem ciekawych przepisów. Potrawy charakteryzuje niska kaloryczność i lekkość, co ma niebagatelne znaczenie dla koneserów smaków.

Specyfika regionów basenu Morza Śródziemnomorskiego

Położenie geograficzne i związany z tym specyficzny klimat wspólny dla wszystkich krajów położonych nad Morzem Śródziemnym sprawia, że również bardzo wiele elementów tradycji kulinarnych jest takich samych. Obfitość świeżych warzyw, owoców i ziół, a także ryby i owoce morza są bardzo częstym składnikiem zup, past czy przekąsek. We wszystkich regionach koniecznym składnikiem jest  oliwa z oliwek stosowana na przeróżne sposoby.

Również wśród serwowanych dań mięsnych zdecydowanie dominuje jagnięcina, mięso z królika lub drobiu. Często można spotkać wieprzowinę, ale rzadko podaje się tu wołowinę. Pomimo wielu wspólnych elementów, każdy region basenu Morza Śródziemnomorskiego ma swoją specyfikę, wynikającą z odmiennej kultury i historii poszczególnych krajów.

Nie wchodząc zbytnio w szczegóły cały region można podzielić na trzy, w których wyróżniają się konkretne produkty i dania.

Region Europy południowej

Bardzo charakterystycznym i nieodzownym elementem w tradycjach kuchni południowo-europejskiej jest wino. Stosowane jest zarówno do picia, jak i dodatek do wielu dań.  Potrawy z dodatkiem wina uzyskują niepowtarzalnego charakteru i smaku.

Z inny produktów najczęściej używane są pomidory, karczochy, czosnek, kapary, anchois, bazylia czy orzeszki piniowe, oraz produkty zbożowe w postaci past.Powszechny jest również ryż i chleb.

Tradycje kuchni wschodnio-śródziemnomorskiej

W tej kuchni dominują jogurty i sery (feta, halumi, labneh). Popularne składniki dań to: sumak, granaty, orzechy, ciecierzyca (hummus, falafel), cytryny, natka pietruszki, mięta. Nierzadko serwuje się tutaj również jagnięcinę, baraninę i drób, najczęściej grillowany, w formie kebabów lub gyrosów.

Wśród zbóż najczęściej spotykany jest ryż oraz chlebki typu pita czy lavash, a także kasza bulgur.

Północne wybrzeże Afryki

Charakterystyczne dla tej kuchni jest to, że potrawy tu przyrządzane są bardziej aromatyczne i zdecydowanie ostrzejsze niż w kuchniach innych regionów. Bardzo chętnie używa się tutaj kuminu, kolendry, szafranu, cynamonu, goździków, chilli czy czosnku. Natomiast, aby nadać potrawom bardziej słodkiego smaku dodaje się suszone owoce, jak rodzynki, daktyle i morele. Wśród roślin zbożowych spotkać możemy zazwyczaj kasze typu kuskus czy bulgur, podawane w zestawieniu z gęstym gulaszem i daniami z jagnięciny i baraniny.

Typowymi potrawami tego regionu są tadżin czy harira, czyli zawiesista zupa z baraniny, soczewicy, pomidorów, cebuli, czosnku i świeżych ziół. Dość egzotycznie dla nas brzmiącym produktem są także kiszone cytryny.

Wyposażenie kuchni z śródziemnomorskim menu

Żeby lokal gastronomiczny był w pełni przygotowany do przyrządzania potraw kuchni śródziemnomorskiej, musi być wyposażony w niezbędny sprzęt i urządzenia. Musi sprostać wymogom tej kuchni, dla której sprawą priorytetową jest świeżość i wysoka jakość produktów często wymagających specjalnego traktowania. Jeżeli chcemy osiągnąć oryginalne smaki lub zbliżone do oryginalnych, musimy zadbać nie tylko o odpowiednie, doskonałe jakościowo składniki, ale również o odpowiedniej jakości sprzęt kuchenny.

Meble

Meble i regały, to nieodzowne elementy kuchni gastronomicznej. I tu warto wyposażyć kuchnię w meble nierdzewne, wykonane z odpowiednio mocnego materiału i posiadające stosowne certyfikaty. Należy również pamiętać, że meble, to nie tylko o regały, ale i wózki, czy o stoły robocze (także w wersjach ze zlewem).

Piece

Przy obsługiwaniu wielu gości jednocześnie doskonale sprawdzi się piec konwencjonalno-parowy. Urządzenia te nadają się do wielu zadań, od pieczenia, przez blanszowanie, aż po gotowanie na parze. Są to urządzenia zapewniające oszczędność energii i niezwykle wysoką bezawaryjnością.

Urządzenia chłodnicze

Odpowiednie przechowywanie żywności wymaga zastosowanie odpowiednich urządzeń chłodniczych, takich jak: lodówki zamrażarki czy profesjonalne szafy chłodnicze. Występują w różnych formach, w zależności od potrzeb lekko chłodzące lub mrożące, zamykane drzwiami standardowymi lub przeszklonymi.

Zmywarki gastronomiczne

Firma gastronomiczna obsługująca większą liczbę klientów, nie może sobie pozwolić na ręczne mycie naczyń. Jest to zbyt kosztowne i czasochłonne. Doskonale problem ten rozwiąże profesjonalna zmywarka gastronomiczna, dzięki której operacja ta przebiegnie znacznie szybciej i dokładniej.