Uzdatnianie wody dla zmywarek gastronomicznych

Woda jest niezbędnym pierwiastkiem dla wszystkich żywych istot i nie tylko. Jest niezbędna do życia, ale jest również kluczowym składnikiem w czyszczeniu. W gastronomicznych zmywarkach do naczyń woda ma kluczowe znaczenie, ponieważ gorąca woda odkaża, siła wody usuwa zaschnięte jedzenie, jest nośnikiem detergentu i nabłyszczacza, aby naczynia były lśniące i czyste. Ale czasami sama woda może powodować problemy.

Jak powstaje twarda woda?

Woda, której używamy, powstaje jako deszcz i przepływa przez ziemię, zbierając po drodze wapń, magnez i inne minerały. Woda jest określana jako twarda lub miękka w zależności od ilości rozpuszczonych w niej minerałów — zwłaszcza wapnia i magnezu. Twardość spowodowana samym wapniem jest znana jako twardość wapniowa, podczas gdy twardość spowodowana wyłącznie magnezem jest określana jako twardość magnezowa. Suma twardości zarówno wapniowej, jak i magnezowej to tak zwana twardość całkowita.

Z biegiem czasu ciągłe narażenie na twardą wodę prowadzi do odkładania się kamienia i rdzy w rurach i elementach zmywarki gastronomicznej, które używają wody. Twarda woda zmniejsza pienienie się mydła i detergentu oraz prowadzi do gromadzenia się kamienia, co może powodować problemy, takie jak:

  • korozja i rdza na rurach i elementach zmywarki,
  • zmniejszona wydajność i ewentualna awaria mechaniczna elementów, takich jak pompa myjąca i element grzejny,
  • plamy lub mętne osady na szklankach i innych naczyniach z powodu słabnących wyników.

Zwalczanie problemów z twardą wodą za pomocą uzdatniania wody

Regularne czyszczenie Twojej gastronomicznej zmywarki do naczyń odgrywa ważną rolę w utrzymaniu wydajnej pracy sprzętu i utrzymaniu jej na najwyższym poziomie wydajności. Ale nawet całkowite ręczne odkamienianie lub odwapnianie nie może dotrzeć do wszystkich mechanicznych elementów zmywarki. Aby naprawdę chronić Twoją inwestycję, uzdatnianie wody w celu obniżenia poziomu twardości zapewni niezawodne działanie oraz poprawi żywotność i funkcjonalność urządzenia. Używaj do tego odpowiednich detergentów.

Szkodliwe skutki zaniedbania pielęgnacji zmywarki

Z pewnością nie przyjdzie Ci do głowy żaden przedmiot, który nie wymaga rutynowej konserwacji ani harmonogramu pielęgnacji, a Twoja zmywarka nie jest wyjątkiem. Chociaż gastronomiczne zmywarki są zaprojektowane tak, aby wytrzymać rygory codziennej, nieprzerwanej pracy i dość nieostrożnego obchodzenia się, nieprzestrzeganie podstawowych instrukcji dotyczących pielęgnacji może spowodować spadek jakości zmywania, a nawet awarię komponentów.

Aby zrozumieć, dlaczego tak się dzieje, dobrze jest poznać sposób działania komercyjnej zmywarki do naczyń i rozwiązywać problemy ze zmywarką zapobiegając im.

Jak działają zmywarki?

Chociaż istnieją znaczne różnice w jakości, funkcjach, pojemności i wydajności każdej zmywarki gastronomicznej, większość zmywarek pracuje zgodnie z podobnym procesem przedstawionym poniżej:

  • Twoja zmywarka jest podłączona do źródła gorącej wody.
  • Na początku cyklu zmywania woda wpływa do zbiornika zmywarki.
  • Woda w zbiorniku jest podgrzewana do minimum 80°C (176 stopni Fahrenheita).
  • Podczas cyklu zmywania środek do mycia jest jednocześnie dodawany przez dozownik, podczas gdy woda jest pompowana ze zbiornika i rozpylana pod ciśnieniem przez drobny strumień umieszczony na ramionach wirnika.
  • Z maszyny spływa brudna woda.
  • Rozpoczyna się cykl płukania i podgrzewa wodę ze zbiornika zmywarki i dostarcza wodę pod ciśnieniem tak jak podczas cyklu zmywania.
  • Maszyna opróżnia się ponownie.
  • W zależności od zmywarki naczynia są suszone na powietrzu do wybranego ustawienia.

Powyższe jest prostym przeglądem i w żaden sposób nie opisuje dokładniejszych operacji, które występują podczas cyklu zmywania. Jednak powyższy proces ujawnia dwa główne obszary, w których elementy maszyny są narażone na potencjalne zanieczyszczenia, a są to obszary, takie jak:

  • źródło wody,
  • cząsteczki jedzenia i bakterie z brudnych naczyń.

Twarda woda i Twoja maszyna

Podłączenie zmywarki bezpośrednio do komercyjnego lub mieszkalnego źródła wody naraża zmywarkę na działanie szkodliwych zanieczyszczeń, które z biegiem czasu mogą powodować korozję zbiornika wody w zmywarce, zatykać dysze natryskowe urządzenia i niszczyć inne elementy urządzenia.

Co sprawia, że ​​twarda woda jest szkodliwa dla maszyn?

Zmywarki są narażone na odkładanie się osadów wapiennych. Osady te nie tylko stanowią zagrożenie dla higieny, ale mogą również skutkować awarią elementu grzejnego. Z tego powodu zalecamy regularne usuwanie osadów wapiennych. Odwapnianie powinno być wykonane przez wykwalifikowanego technika serwisu, zgodnie z instrukcją odkamieniania producenta. Należy również używać soli do zmywarek oraz detergentów, które uzdatniają wodę.