Uzdatnianie wody dla zmywarek gastronomicznych
Woda jest niezbędnym pierwiastkiem dla wszystkich żywych istot i nie tylko. Jest niezbędna do życia, ale jest również kluczowym składnikiem w czyszczeniu. W gastronomicznych zmywarkach do naczyń woda ma kluczowe znaczenie, ponieważ gorąca woda odkaża, siła wody usuwa zaschnięte jedzenie, jest nośnikiem detergentu i nabłyszczacza, aby naczynia były lśniące i czyste. Ale czasami sama woda może powodować problemy.
Jak powstaje twarda woda?
Woda, której używamy, powstaje jako deszcz i przepływa przez ziemię, zbierając po drodze wapń, magnez i inne minerały. Woda jest określana jako twarda lub miękka w zależności od ilości rozpuszczonych w niej minerałów — zwłaszcza wapnia i magnezu. Twardość spowodowana samym wapniem jest znana jako twardość wapniowa, podczas gdy twardość spowodowana wyłącznie magnezem jest określana jako twardość magnezowa. Suma twardości zarówno wapniowej, jak i magnezowej to tak zwana twardość całkowita.
Z biegiem czasu ciągłe narażenie na twardą wodę prowadzi do odkładania się kamienia i rdzy w rurach i elementach zmywarki gastronomicznej, które używają wody. Twarda woda zmniejsza pienienie się mydła i detergentu oraz prowadzi do gromadzenia się kamienia, co może powodować problemy, takie jak:
- korozja i rdza na rurach i elementach zmywarki,
- zmniejszona wydajność i ewentualna awaria mechaniczna elementów, takich jak pompa myjąca i element grzejny,
- plamy lub mętne osady na szklankach i innych naczyniach z powodu słabnących wyników.
Zwalczanie problemów z twardą wodą za pomocą uzdatniania wody
Regularne czyszczenie Twojej gastronomicznej zmywarki do naczyń odgrywa ważną rolę w utrzymaniu wydajnej pracy sprzętu i utrzymaniu jej na najwyższym poziomie wydajności. Ale nawet całkowite ręczne odkamienianie lub odwapnianie nie może dotrzeć do wszystkich mechanicznych elementów zmywarki. Aby naprawdę chronić Twoją inwestycję, uzdatnianie wody w celu obniżenia poziomu twardości zapewni niezawodne działanie oraz poprawi żywotność i funkcjonalność urządzenia. Używaj do tego odpowiednich detergentów.
Szkodliwe skutki zaniedbania pielęgnacji zmywarki
Z pewnością nie przyjdzie Ci do głowy żaden przedmiot, który nie wymaga rutynowej konserwacji ani harmonogramu pielęgnacji, a Twoja zmywarka nie jest wyjątkiem. Chociaż gastronomiczne zmywarki są zaprojektowane tak, aby wytrzymać rygory codziennej, nieprzerwanej pracy i dość nieostrożnego obchodzenia się, nieprzestrzeganie podstawowych instrukcji dotyczących pielęgnacji może spowodować spadek jakości zmywania, a nawet awarię komponentów.
Aby zrozumieć, dlaczego tak się dzieje, dobrze jest poznać sposób działania komercyjnej zmywarki do naczyń i rozwiązywać problemy ze zmywarką zapobiegając im.
Jak działają zmywarki?
Chociaż istnieją znaczne różnice w jakości, funkcjach, pojemności i wydajności każdej zmywarki gastronomicznej, większość zmywarek pracuje zgodnie z podobnym procesem przedstawionym poniżej:
- Twoja zmywarka jest podłączona do źródła gorącej wody.
- Na początku cyklu zmywania woda wpływa do zbiornika zmywarki.
- Woda w zbiorniku jest podgrzewana do minimum 80°C (176 stopni Fahrenheita).
- Podczas cyklu zmywania środek do mycia jest jednocześnie dodawany przez dozownik, podczas gdy woda jest pompowana ze zbiornika i rozpylana pod ciśnieniem przez drobny strumień umieszczony na ramionach wirnika.
- Z maszyny spływa brudna woda.
- Rozpoczyna się cykl płukania i podgrzewa wodę ze zbiornika zmywarki i dostarcza wodę pod ciśnieniem tak jak podczas cyklu zmywania.
- Maszyna opróżnia się ponownie.
- W zależności od zmywarki naczynia są suszone na powietrzu do wybranego ustawienia.
Powyższe jest prostym przeglądem i w żaden sposób nie opisuje dokładniejszych operacji, które występują podczas cyklu zmywania. Jednak powyższy proces ujawnia dwa główne obszary, w których elementy maszyny są narażone na potencjalne zanieczyszczenia, a są to obszary, takie jak:
- źródło wody,
- cząsteczki jedzenia i bakterie z brudnych naczyń.
Twarda woda i Twoja maszyna
Podłączenie zmywarki bezpośrednio do komercyjnego lub mieszkalnego źródła wody naraża zmywarkę na działanie szkodliwych zanieczyszczeń, które z biegiem czasu mogą powodować korozję zbiornika wody w zmywarce, zatykać dysze natryskowe urządzenia i niszczyć inne elementy urządzenia.
Co sprawia, że twarda woda jest szkodliwa dla maszyn?
Zmywarki są narażone na odkładanie się osadów wapiennych. Osady te nie tylko stanowią zagrożenie dla higieny, ale mogą również skutkować awarią elementu grzejnego. Z tego powodu zalecamy regularne usuwanie osadów wapiennych. Odwapnianie powinno być wykonane przez wykwalifikowanego technika serwisu, zgodnie z instrukcją odkamieniania producenta. Należy również używać soli do zmywarek oraz detergentów, które uzdatniają wodę.