Zastawa stołowa dla gastronomi

Otwierając nową restaurację lub po prostu robiąc remont lokalu, głównie  liczy się pierwsze wrażenie, jakie dane miejsce i jego wystrój wywiera na gościach po wejściu do lokalu. Całościowe wrażenie nie dotyczy tylko i wyłącznie nowego wystroju, ale też sposobu podawania posiłków, przygotowanej zastawy stołowej i jeszcze wielu innych małych szczegółów, których nie sposób tu wszystkich wymienić. Zastawa stołowa powinna być starannie dobrana do rodzaju restauracji oraz typu jedzenia, jakie jest tam serwowane. 

Dobrze dobrane wyposażenie restauracji powinno dopełnić ogólną estetykę danego miejsca, którą docenią wtedy nawet najbardziej wymagający goście, którzy dobrze czując się we wnętrzu, polecą naszą restaurację swoim znajomym. Jednak znaczenie mają tutaj nawet najdrobniejsze szczegóły, jak na przykład to, w jaki sposób zaserwowano pieczywo, jak udekorowany jest stół oraz czy zastawa leży już częściowo przygotowana na stole i czeka na gości, zachęcając tym samym do podejścia i zasiądnięcia przy stole. Całość zastawy stołowej, jaką poszczycić się może dana restauracja to połączenie jakże ważnej funkcjonalności z estetyką, która dopełnia klimat miejsca.  

W czym serwować potrawy?

Serwowanie potraw przy odpowiednim wyposażeniu restauracji jest ogromnym polem do popisu dla kucharzy i kelnerów. Zastawa stołowa to nie tylko zwykłe talerze i miski, ale też szereg innych akcesoriów i dodatków, które mogą wzbogacić doznania klientów danej restauracji. Potrawy zapiekane, zamiast na zwykłym talerzu można podać w żeliwnych półmiskach lub na mini patelniach. Jest to praktycznie rozwiązanie, które podtrzymuje temperaturę posiłku oraz zachwyca swoją niebanalnością podania. Herbatę można podać w specjalnym czajniczku do zaparzania zamiast w zwykłej filiżance. Wiadomo jak ważną rzeczą w  restauracji, jest zapewnienie gościom komfortu. Oprócz zjedzenia smakowitego posiłku powinni poczuć się w pełni docenieni i dopieszczeni, między innymi takimi na pozór małymi rzeczami jak rodzaj zastawy.Przy wyborze zastawy stołowej dla gastronomii należy pamiętać o jej najważniejszej właściwości- zwiększonej wytrzymałości. Często ceny profesjonalnej zastawy przeznaczonej do restauracji są o wiele wyższe niż w przypadku domowych zestawów. Powód jest prosty, profesjonalna zastawa gastronomiczna powinna być dużo bardziej odporna. Każdego dnia, a czasem i kilka razy dziennie oddziałują na nią  dużo silniejsze środki chemiczne. Restauracyjna zastawa stołowa o wiele częściej gości w specjalnych zmywarkach przemysłowych oraz przechodzi przez o wiele większą ilość klientów, którzy spożywają z niej posiłek. Tak częsta eksploatacja zastawy naraża ją na  szybsze zarysowania czy też powstanie szczerbień. Jak widać, nie warto oszczędzać na zastawie, bo jej jakość i dobry dobór są naprawdę ważne i pomogą nam w utrzymaniu oraz zdobyciu nowych klientów.