Jak działa duża zmywarka gastronomiczna do naczyń?

Zmywarka do naczyń jest zawsze bardzo pomocna. Jednak duża zmywarka gastronomiczna może być niezbędna w Twojej firmie, zwłaszcza jeśli jest to restauracja lub inna usługa związana z biznesem spożywczym, lub hotelowym.

Jak działa profesjonalna zmywarka do naczyń?

Duże profesjonalne zmywarki lub zmywarki przemysłowe to urządzenia, które, aby dobrze działały, muszą być dobrze dobrane. Musisz wziąć pod uwagę specyficzne wymagania swojego sprzętu, ponieważ istnieje kilka modeli o różnych pojemnościach.

Profesjonalne zmywarki gastronomiczne umożliwiają szybkie mycie dużej ilości naczyń w krótkim czasie

Jeśli Twoja firma jest naprawdę duża, istnieją modele, które umożliwiają mycie i płukanie naprawdę dużych ilości naczyń, na przykład do 7000 naczyń na godzinę, i inne, które zmywają średnio od 1500 do 2500 naczyń, a zużywają przy tym 250 litrów wody — na przykład średniej wielkości restauracje. Istnieją modele, które mieszczą 200 sztućców i 25 talerzy lub szklanek, w różnych szufladach.

Potrzebujesz dużej zmywarki gastronomicznej?

Jeśli mówimy o naprawdę dużej zdolności produkcyjnej — to tak, potrzebujesz takiej zmywarki. Nie jest to ta sama sytuacja, co jak w przypadku dużej rodziny — trzeba wziąć pod uwagę więcej czynników przy wyborze zmywarki. Aby wybrać profesjonalną dużą zmywarkę gastronomiczną, należy przeanalizować rzeczywiste zapotrzebowanie na naczynia używane przez wiele osób jednocześnie – kucharzy oraz gości i naczynia do podawania dań. Dotyczy to restauracji, barów, kawiarni, hoteli, schronisk, zajazdów, szpitali itp. i innych środowisk, w których gromadzi się wiele osób, aby wspólnie jeść. Może to być w fabrykach, szkołach lub na uniwersytetach, o ile w grę wchodzi gastronomia.

Zmywarka gastronomiczna jako sprzęt, który pomoże odnieść sukces Twojej firmie

Każda firma musi planować strategie, aby odnieść sukces, a to obejmuje sprzęt i technologie, jakie są do tego niezbędne. Tak więc, jeśli masz duże zapotrzebowanie na dobrze umyte naczynia, dla Twojej firmy będzie komfortowe i konieczne posiadanie dużej zmywarki gastronomicznej, która również pomoże zaoszczędzić wodę i energię, jeśli będzie właściwie używana.

Używanie zmywarki gastronomicznej zwiększy wydajność Twojego biznesu

Musisz również pomyśleć o wzroście wydajności. Ile osób musiałbyś zatrudnić lub ile małych maszyn musiałbyś kupić i zainstalować – i w jakiej przestrzeni – zamiast sprzętu, który jest zgodny z Twoim zapotrzebowaniem? Ile czasu oszczędzisz po wymianie tego, co masz na profesjonalną dużą zmywarkę gastronomiczną? Ręczne mycie kończy się zużyciem znacznie większej ilości wody, a na skalę przemysłową może stać się nie tylko kosztowne, ale i niewykonalne. Ponadto zdarzają się sytuacje, w których mechaniczne mycie naczyń nie zastąpi ręcznego mycia, a odpowiedni sprzęt może mieć również kluczowe znaczenie dla licencji biznesowych. Innymi słowy, inwestując w zmywarkę gastronomiczną wygrywasz na kilku innych frontach w biznesie spożywczym.

Jakie są zalety dużej zmywarki gastronomicznej?

Posiadanie profesjonalnej zmywarki gastronomicznej zapewnia:

  • produktywność,
  • oszczędność zużycia wody,
  • zmniejszenie liczby potłuczonych naczyń,
  • wysoki poziom higieny, unikając uzupełniających się procesów sterylizacji,
  • mycie naczyń staje się szybsze i bardziej ekonomiczne.

Ręczne mycie naczyń może zużyć do 90% więcej wody. Bateria otwarta na godzinę zużywa średnio 1,2 tys. litrów, podczas gdy zmywarka gastronomiczna przemysłowa w tej samej godzinie zużywa od 130 do 250 litrów, zmywając jednocześnie tysiące naczyń. W tak konkurencyjnym segmencie posiadanie profesjonalnego sprzętu do mycia naczyń to nie tylko zaleta, to konieczność.

Zmywarka gastronomiczna to dobra inwestycja

Inwestycja, w zależności od ilości posiłków i sprzętu, zwraca się w ciągu kilku miesięcy. Nie wspominając o tym, że pozwala uniknąć niepotrzebnego marnowania zasobów, a w kieszeni zostają zaoszczędzone pieniądze z rachunków za prąd i wodę. Dodatkowo eliminuje zanieczyszczenia i możliwość infekcji wynikających ze złego umycia naczyń — co przy myciu maszynowym się nie zdarzy. Utrata negatywnych ocen odnośnie do naczyń i tego, w czym podawane jest jedzenie, jest jedną ze składowych w odniesieniu sukcesu Twojej restauracji. Duże zmywarki gastronomiczne są zazwyczaj wykonane ze stali nierdzewnej, doskonałego materiału, zwłaszcza do kuchni. Ponadto proces mycia naczyń jest szybszy, cichszy i bardziej wydajny. Dostępne są modele z kolektorami i wężami, które pomagają w usuwaniu nieczystości, a także systemy regeneracji i ponownego użycia wody.