Zmywarka gastronomiczna — jak czyścić, jak używać, żeby oszczędzać?

Każdy, kto ma zmywarkę w swojej restauracji, zna już jej zalety. Zużywa 80% mniej wody, sprawia, że naczynia są czystsze przy użyciu wysokiej temperatury i odpowiednich detergentów oraz oszczędza 300 godzin pracy ludzkich rąk rocznie w porównaniu do ręcznego mycia. Ponadto użytkownicy zmywarek gastronomicznych zaświadczają, że różnica w rachunkach za prąd nie jest tak duża, jak można by sobie to wyobrazić. Jednak możesz nie korzystać ze wszystkich oferowanych funkcji, jakie daje Ci gastronomiczna zmywarka do naczyń. Niektóre informacje zawarte w tym artykule pomogą uczynić zmywanie mechaniczne bardziej skutecznym, a nawet jeszcze bardziej zaoszczędzić wodę i energię.

Posortuj przedmioty prawidłowo, aby zoptymalizować przestrzeń zmywarki

Uporządkowanie przestrzeni wewnętrznej zmywarki jest niezbędne dla uzyskania jak najlepszej wydajności urządzenia. Idealnym rozwiązaniem podczas odkładania naczyń jest to, aby żaden przedmiot nie dotykał drugiego. W ten sposób można zapobiec pękaniu któregokolwiek z nich w wyniku wibracji powodowanych przez wodę o dużej prędkości. Zwróć szczególną uwagę na ostre przedmioty — nigdy nie kieruj czubków noży do góry — oraz plastikowe przedmioty, które z racji swojej lekkości muszą być dobrze zabezpieczone, aby nie przesuwały się podczas mechanicznego mycia naczyń w zmywarce.

Odpowiednia przestrzeń pomiędzy naczyniami w zmywarce gastronomicznej

Przestrzeń pomiędzy naczyniami musi wystarczyć, aby woda dotarła do wszystkich stron naczyń. Przy okazji, jeśli nadal zastanawiasz się, po co kupować zmywarkę, najpierw zwróć uwagę na to, czy Twoje naczynia i półmiski są kompatybilne z rozmiarem modelu oraz, czy zmywarka ma zdejmowane stojaki i kosze, co znacznie ułatwia sprzątanie – wkładanie i wyjmowanie naczyń.

Niektórych przedmiotów nie wolno myć w zmywarce!

Zmywarka gastronomiczna pomoże w pozostawieniu czystego zlewu, ale nie uwolni Cię od konieczności ręcznego mycia niektórych przedmiotów. Na przykład patelnie emaliowane powinny być myte ręcznie. Deski i sztućce z drewnianymi uchwytami również należy trzymać z dala od maszyn, ponieważ mieszanina ciepła i wody powoduje, że drewno pęcznieje, a nawet pęka.

Mycie delikatnych naczyń w profesjonalnej zmywarce gastronomicznej

Rekomendacja odnośnie do ręcznego mycia dotyczy również delikatnych naczyń, takich jak filiżanki, szklanki i porcelana, ponieważ ciepło może powodować ich pękanie. Pamiętaj też, że używane detergenty w płynie, proszki do mycia naczyń lub tabletki do zmywarki są bezpieczne dla maszyn, ale są silniejsze niż zwykłe środki do ręcznego mycia, ponieważ są ścierne, mogą uszkodzić najbardziej delikatne i drobne przedmioty. Warto jednak zauważyć, że na rynku dostępne są modele gwarantujące bezpieczne mycie tego typu naczyń, które mają delikatne programy.

Sztuczki, które mogą pomóc w oszczędzaniu energii korzystając ze zmywarki gastronomicznej

Zmywarka ma niskie zużycie energii — przy wzorcu zużycia energii „A” na ogół zużywa tylko 1,2 kWh. Największy koszt to suszenie. A co powiesz na niekorzystanie z tej funkcji i pozostawienie wszystkiego do wyschnięcia w sposób naturalny?

Kolejną dobrą radą dotyczącą oszczędzania jest używanie maszyny tylko wtedy, gdy jest pełna. Jeśli naprawdę potrzebujesz zmyć tylko kilka sztuk, zawsze wybieraj krótsze programy. Ważną cechą przy zakupie jest liczba funkcji, które oferuje model.

Dowiedz się, jak czyścić zmywarkę gastronomiczną

Ważną wskazówką, aby zmywarka nie brudziła się na co dzień tak bardzo, jest usunięcie wszystkich resztek jedzenia przed włożeniem do niej naczyń. Jeśli możesz włożyć przed tym naczynia pod bieżącą wodą, to jeszcze lepiej – istnieją modele z programem mycia wstępnego, który usuwa większość zabrudzeń. Mimo to możliwe jest, że do niektórych jego części przykleją się resztki — nie pozwól, aby nagromadziły się w zmywarce!

Wykonuj codzienne czyszczenie zmywarki gastronomicznej i przynajmniej raz w miesiącu głębokie mycie, które wcale nie jest skomplikowane. Zacznij od wyjęcia wszystkich ruchomych części ze zmywarki i moczenia ich w detergencie. Nie zapomnij wyjąć filtra wbudowanego w dolną półkę, aby go również wyczyścić. Ustaw zmywarkę na program samoczyszczący i użyj do tego odpowiednich detergentów. Na zewnątrz, do umycia frontu wystarczy wilgotna ściereczka.

Kolejnym środkiem ostrożności, który należy podjąć, jest umożliwienie naturalnego wyschnięcia przy każdym włączeniu zmywarki. Aby to zrobić, pozostaw ją otwartą na godzinę — to wystarczy, aby zapobiec namnażaniu się grzybów i bakterii.