Wyposażenie lokalu gastronomicznego – co jest niezbędne w gastronomii?

Urządzenie lokalu gastronomicznego to z pewnością nie lada wyzwanie. Powszechna dostępność sprzętu i akcesoriów wyposażenia wnętrz jest niezaprzeczalnie atutem, jednak łatwo się pogubić w ilości i mnogości wyboru. Oczywiście bardzo ważny jest wystrój lokalu, meble, dekoracje i dodatki, które stworzą niepowtarzalny klimat. Mimo to centralnym punktem, czyli sercem takiego miejsca jest dobrze wyposażona kuchnia, której to kwintesencją są jedyne w swoim rodzaju potrawy wychodzące z rąk szefa kuchni.

Jak się przygotować do wyposażenia lokalu gastronomicznego?

Mając w planach wyposażenie lokalu gastronomicznego, dobrze zarezerwować sobie czas na dokładną analizę ofert dostawców i zrobić porządny rekonesans. To, jak wyposażymy lokal gastronomiczny, zależy przede wszystkim od jego specjalizacji oraz od planowanego budżetu. Pamiętajmy również, że zupełnie inaczej wyposażymy kawiarnię czy bistro a jeszcze inaczej elegancką restaurację.

Najważniejsze pierwsze wrażenie

Oczywiste jest, że sercem lokalu jest kuchnia i jej wyposażenie jest bardzo ważne. Niemniej równie istotny jest wygląd sali, w której będą przyjmowani goście. Już od wejścia muszą poczuć się dobrze. Wnętrze powinno odzwierciedlać klimat miejsca, ofertę i intencje właścicieli. Pamiętajmy, że pierwsze wrażenie jest najważniejsze i może zadecydować o tym, czy klienci ponownie zawitają do lokalu.

Zmywarki gastronomicznie i inne przydatne sprzęty

Możliwości jest bardzo wiele, ale są urządzenia i narzędzia, które sprawdzą się w niemalże każdym lokalu. Mało jest osób, które nie lubią smaku zmielonej kawy. Warto zainwestować w dobrej jakości ekspres, obojętnie czy planujesz otworzyć restaurację, kawiarnię czy małą cukiernię. Aromatyczny zapach zachęci klientów, a do dobrej kawy łatwiej zaproponować i sprzedać deser czy smaczną przekąskę.

Wyposażając kuchnię gastronomiczną, szczególną uwagę warto zwrócić na piece konwekcyjne. Urządzenia te pozwalają na obróbkę termiczną produktów w krótkim czasie, z użyciem znacznie mniejszych ilości tłuszczu, niż w przypadku tradycyjnego gotowania i smażenia. Takie piece są proste w obsłudze oraz łatwe w czyszczeniu i konserwacji.

Gdy tylko firma gastronomiczna zdobędzie większą liczbę klientów, ręczne mycie naczyń stanie się niesamowitym problemem. Znacznie lepiej zaopatrzyć się w profesjonalne zmywarki gastronomiczne, dzięki którym operacja ta przebiegnie znacznie szybciej i dokładniej. Na rynku jest kilka rodzajów zmywarek np. zmywarki podblatowe czy zmywarki kapturowe. W sklepach ze sprzętem dla gastronomii, dostępne są różne warianty tego typu zmywarek, przeznaczone zarówno do naczyń, jak i garnków.

Zaopatrzenie w niezbędne urządzenia i sprzęty jest podstawą prawidłowego funkcjonowania każdej kuchni gastronomicznej, zarówno tej niewielkiej, jak i bardzo dużej. Urządzenia gastronomiczne muszą przede wszystkim umożliwiać przygotowywanie żywności zarówno w pożądanej temperaturze, jak i odpowiednich warunkach higienicznych. Bardzo ważna jest również trwałość i funkcjonalność urządzeń, ponieważ powinny one służyć przez długi czas.