Zalety posiadania zmywarki w restauracji

Zmywarki w restauracji zyskują coraz więcej zwolenników ze względu na swoją funkcjonalność w oszczędzaniu czasu, pieniędzy i większej wydajności. Prawdopodobieństwo złej dezynfekcji naczyń, sztućców i szklanek podczas mycia ręcznego jest większe, niż można sobie wyobrazić. Żaden klient nie poczuje się bezpiecznie w obliczu brudnych naczyń lub resztek mydła na swoim talerzu. Dlatego warto zainwestować w zmywarki gastronomiczne i zwiększyć produktywność swojej firmy oraz lojalność klientów.

Dlaczego posiadanie zmywarki do naczyń w restauracji jest ważne?

Niektóre czynniki mogą utrudniać funkcjonowanie Twojej restauracji bez profesjonalnej zmywarki gastronomicznej, a bez wątpienia największy kłopot w tym sektorze, to brak odpowiedniej higieny. Należy wziąć pod uwagę pewne zagrożenia, takie jak:

  • zanieczyszczenie żywności z powodu złego mycia naczyń;
  • opóźnienia w obsłudze klienta powodujące opóźnienia w realizacji zamówień;
  • mokre talerze, szklanki i sztućce szkodzą wizerunkowi firmy.

Wszystkie te aspekty wpływają na sukces restauracji i jakość w doskonałej obsłudze klientów, którą zapewne chcesz mieć. Ponadto posiadanie zmywarki gastronomicznej oszczędza czas na zmywanie dużej ilości naczyń. Z tego powodu zmywarka może zapewnić wiele korzyści.

Jakie są zalety zmywarki gastronomicznej?

Ręczne mycie naczyń w restauracji to męczące zadanie, które trzeba wykonać w jak najkrótszym czasie. Nie wspominając o tym, że z powodu pośpiechu na zatłuszczonych talerzach i sztućcach mogą pozostać resztki jedzenia. Aby uniknąć tych niewygodnych i szkodliwych dla wizerunku otoczenia sytuacji, zmywarka gastronomiczna śpiesz z pomocą i z zapałem spełnia swoją funkcję. Dzieje się tak dlatego, że proces mycia odbywa się za pomocą termodezynfekcji, która zapewnia głębokie czyszczenie, pozbywając się części chorobotwórczych drobnoustrojów poprzez ciepło i środki chemiczne. Poniżej wymienimy kilka zalet z posiadania zmywarki gastronomicznej.

Oszczędność czasu – pierwsza zaleta zmywarki gastronomicznej

Proces, jakim jest ręczne mycie naczyń w restauracji, wymaga czasu na spłukanie, wyszorowanie, oczyszczenie i wysuszenie. Osoba odpowiedzialna za to zadanie może zostać przydzielona do innej czynności lub do obsługi zmywarki i utrzymania jej w czystości. W ten sposób korzystanie z maszyny skraca czas wykonania zadania, a praca jest wykonywana w mniej niż 3 minuty.

Redukcja kosztów i zasobów

Koszty, które można zmniejszyć w restauracji, kupując zmywarkę, obejmują:

  • oszczędność prawie 5000 litrów wody rocznie;
  • w około 1 do 2 minut naczynia są myte i suszone, co pozwala uniknąć większego zużycia wody;
  • produkty chemiczne stosowane w myciu mechanicznym są tańsze niż detergenty używane przy myciu ręcznym;
  • możliwe jest mycie w zmywarce gastronomicznej większej ilości naczyń w krótkim czasie;
  • mycie w zmywarce zapobiega tłuczeniu się naczyń;
  • zmniejsza też ryzyko wypadków, takich jak skaleczenia i obrażenia dowolnej części ciała.

Doskonałość w sprzątaniu – używanie zmywarki gastronomicznej

Zmywarka zapewnia dokładne czyszczenie, ponieważ proces jest usystematyzowany. Funkcja dezynfekcji termicznej poprzez całkowite odkażenie naczyń jest wymagana w gastronomii. Jakość zmywania naczyń jest znacznie bardziej skuteczna w usuwaniu brudu i zarazków, jeśli mówimy o zmywarce. W gąbce do mycia naczyń może akumulować się nawet około 680 milionów grzybów i bakterii. Dzięki zmywarce gastronomicznej system mycia eliminuje wszystkie te problemy, które mogą mieć wpływ na zdrowie Twoich klientów.

Używanie zmywarki gastronomicznej to stały standard jakości

Masz również stały standard jakości, w przeciwnym razie rotacja pracowników obniżyłaby poziom czystości. Nie wszyscy odpowiedzialni za wykonanie tego zadania są sumienni i dbają o dobre i dokładne mycie naczyń.

Stała produktywność

Porównując mycie ręczne ze zmywarką, jasno stwierdzamy, że wydajność wzrasta i staje się czymś stałym i łatwym do przewidzenia i zaplanowania. Pracownik, który może być nieobecny w pracy, narazi na szwank restaurację i zmniejszy jej produktywność.

Z drugiej strony zmywarka gastronomiczna jest opłacalna, ponieważ redukuje stanowisko — pracownika zajmującego się ręcznym zmywaniem naczyń. Inna osoba odpowiedzialna za np. czystość w restauracji może z łatwością ją obsługiwać. A w rezultacie nie wpłynie to na wydajność i funkcjonowanie restauracji. Również w przypadku mycia ręcznego firma dba o odpowiednie przeszkolenie pracowników i musi radzić sobie z ciągłymi opóźnieniami, nieobecnościami, czy chorobami zespołu. Skutkuje to obniżeniem wydajności. Dzięki zmywarce ten problem jest wyeliminowany. Będziesz mieć niski wskaźnik awarii, a w razie potrzeby nawet specjalistyczną pomoc techniczną.

Zmywarka gastronomiczna nie uszkadza naczyń

Kolejną bardzo istotną zaletą jest to, że zmywarka gastronomiczna nie niszczy żadnych przyborów. Porysowane, połamane lub popękane naczynia są powszechne podczas mycia ręcznego. Nawet te delikatne przedmioty, takie jak kieliszki do wina, są chronione przez odpowiednie tace w zmywarce. Cała ta troska jest częścią celu, jakim jest uniknięcie szkód, tak aby Twój budżet nie został naruszony. Biorąc pod uwagę wszystkie te zalety, możesz zdecydować się na modernizację swojej restauracji, decydując się na zmywarkę gastronomiczną. Przyniesie to znaczące rezultaty w generowaniu większych zysków dla Twojej firmy.