Do czego służą zmywarki gastronomiczne?
Pojęcie “zmywarki” nie powinno być obce nikomu. To urządzenia, które już lata temu zrewolucjonizowały higienę naczyń. Zmywarki stosuje się jednak nie tylko w domu, ale też wszędzie tam gdzie serwowane jest jedzenie – w punktach gastronomicznych, restauracjach czy barach. Zmywarka gastronomiczna to bowiem duża oszczędność – przede wszystkim czasu i pieniędzy.
Trudna branża gastronomiczna
Utrzymanie czystości w punktach gastronomiczny jest trudnym zadaniem. Zasady higieny dotyczą bowiem wielu aspektów – od ogólnej czystości, poprzez odpowiednie przygotowywanie posiłków, aż po zadbanie o czystość naczyń. Duże skupiska ludzi oraz serwowanie produktów łatwo psujących się – do których zaliczyć należy jedzenie – rodzi zagrożenie zatrucia czy też poważniejszej choroby. W takich miejscach jak restauracje czy bary bardzo ważne jest więc bezpieczeństwo konsumenta, które bezpośrednio łączy się z utrzymaniem odpowiedniej czystości naczyń i sztućców. Pomagają w tym właśnie zmywarki gastronomiczne.
Zmywarki gastronomiczne jako pomoc w kuchni
Zmywarki gastronomiczne znacznie różnią się od zmywarek domowych pod względem wydajności i szybkości pracy. Myją i dezynfekują naczynia różnego typu. Są niezbędną pomocą w każdym hotelu, restauracji, barze czy kawiarni. Dzięki wbudowanej funkcji suszenia, naczynia po wyjęciu ze zmywarki nadają się od razu do podania gościom.
Ręczne mycie ma wiele wad, zarówno pod względem higienicznym jak i ekonomicznym. Zmywak wymaga chociażby ciągłego zaangażowania pracownika, natomiast w przypadku zmywarki wystarczy jedynie załadować urządzenie i dobrać odpowiedni program.
Rodzaje zmywarek gastronomicznych
Zmywarki gastronomiczne możemy podzielić na kilka typów. Na rynku dostępne są chociażby dedykowane zmywarki gastronomiczne do naczyń jak i te do szkła i kieliszków. Ponadto powszechne są zmywarki do załadunku większych gabarytowo form np. garnków i skrzynek. Są to tak zwane zmywarki tunelowe, które bardzo dobrze sprawdzą się w dużych punktach gastronomicznych.
Cykl mycia zmywarki przemysłowej
Cykl mycia w zmywarkach przemysłowych składa się z kilku etapów. Pierwszy etap to usunięcie większych zabrudzeń w czystej wodzie. Następnie mycie naczyń w wodzie ciepłej z zastosowaniem odpowiednich detergentów. Później naczynia są płukane wodą z nabłyszczaczem. Ostatnim elementem cyklu mycia są wyparzanie i suszenie.